xxlance Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Chciałem podziękować za pomoc ;)@mireczek01 - tak jak napisałeś, zamówiłem na allegro "blaszkę" za 40zł z dostawą + wymiana z usnięciem błędu ABS (w Krakowie) - 80zł, Dziękuje jeszcze raz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evoro Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Witam doradzi mi ktoś co w tkim przypadku mam zrobić. Skorodowal mi ten uchyt co trzyma czujnik abs. Teraz czujnik swobodnie sobie dynda(lewy przod) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Musisz wymienić pierścień który trzyma ten czujnik. Niestety wiąże się to z wymianą łożyska które się zniszczy podczas wyciągania. Samo łożysko kupisz z tym pierścieniem do ABS-u. Trochę roboty przy tym jest ponieważ trzeba zdjąć całą zwrotnicę koła i wprasować łożysko. Jeżeli potrzebujesz wersji ekonomicznej naprawy to możesz kupić używana zwrotnicę - są już za 20zł z przesyłką - i wymienić całą zwrotnicę mając nadzieję, że łożysko jeszcze trochę "polata". Tutaj masz film jak wymienić pierścień z łożyskiem, tylko jest jeden błąd w 13 minucie. Pierścień nie zakłada się na końcu! Prawdopodobnie dlatego nagle scena się urywa i pokazuje już gotową zwrotnicę. Pewnie pogiął pierścień podczas wkładania i albo znowu wyciągał łożysko, albo prostował pierścień (dla potwierdzenia wypowiedź autora w którymś tam komentarzu na youtube). Pierścień zakłada się przed włożeniem łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal560 Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Witam, widzę że jest tu też mowa o tylnej osi na której są nieszczęsne korodujące blaszki. Niestety w porównaniu do osi przedniej, nie ma nowych zamienników, a na szrotach życzą sobie nawet 160 zł za używaną! Niestety też mnie dopadł problem zwisającego kabelka oraz świecącej kontrolki ABS, dopiero w przyszłym roku zamierzam wymieniać kompletne tarcze, zaciski itd. więc opowiem wam jak chałupniczo poradziłem sobie z tym problemem. Czas pracy 1,5h, koszt, 15 zł, podstawowe narzędzia. Ten co potrafi zmienić koło, powinien sobie z tym poradzić. Ja użyłem Poxiliny, jest bardzo plastyczna i można z nią łatwo ustawić czujnik w odpowiednim położeniu. Można też użyć jakiegokolwiek innego kleju epoksydowego dwuskładnikowego. Czyścimy sczotką drucianą oraz rozpuszczalnikiem element do którego przyklejamy poxiline oraz do niej oczyszczony czujnik. Należy pamiętać o tym by koniec czujnika był dokładnie ustawiony na koło magnesowe, w odległości ok. 0,5 cm. Odczekujemy chwilę do ztwardnienia, zakładamy koło i wybieramy się w krótką przejażdżkę. Kontrolka nie zgaśnie od razu po odpaleniu auta, tylko przy osiągnięciu prędkości ok 20km/h. Jeśli zgaśnie, wracamy, zdejmujemy koło ponownie i zabezpieczamy czujnik w koło resztą specyfiku. Tyle. Wpadłem już w nie jedna dziurę i od "naprawy" minęło już ponad 2msc, 1000km przejechane, a czujnik dalej się trzyma jak diabeł sołtysa. Dziś przy okazji wyważania kół zrobiłem zdjęcia jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabzik Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 wydaje mi się że gdzieś widziałem te blaszk na tyłi że są do kupienia razem z czymś innym w komplecie.. czy miałem omamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi