cikens Opublikowano 23 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Mam pytanie czy w chwili popsucia sie cewki zawiadomi mnie o tym kontrolka na tablicy?? Moje zaniepokojenie polega na tym ze czasami mi sie wydaje brak mocy obroty ok 800 ale bywa taki moment ze na sekunde spadają na jakieś 600 i powraca do normy najcześciej podczas obciazenia elektrycznego np załaczenia klimy swiateł itp . Samochód niedawno kupiłem z rachunków widze ze pierwszy właściciel wymienił wszystkie 2 lata temu . Czy da sie sprawdzić cewki np za pomoca rezystencji itp?? bardzo prosze o pomoc ponieważ wybieram sie w daleką podróż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 23 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 to ze obroty faluja na luzie to wina silnikczka korkowego. w przypadku kiedy jedna z cewek Ci sie spali to: nie masz kompletnie mocy, ciemny lub czarny dym z wydechu i galka od skrzyni biegow lata niemilosiernie przynajmnije u mnie byly takie objawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 W moim przypadku, jak padła cewka nie było żadnego sygnału, że coś jest nie tak. Zmienił się tylko nieznacznie odgłos wydechu, wystąpiły nieznaczne drgania drążka zmiany biegów. Na trasie: trochę spadła dynamika silnika, natomiast 2-3 razy wzrosło chwilowe zużycie paliwa pokazywane przez komputer. W serwisie zwróciłem im na to uwagę, że przy obecnym oczujnikowaniu i zkomputeryzowaniu samochodu powinna być przynajmniej sygnalizacja usterki, a byłoby całkiem dobrze gdyby komputer w takim przypadku wyłączył na tym cylindrze wtryskiwacz. Nie wszyscy na takie sprawy zwracają uwagę, moja córka jeździlła by z tym nadal bo samochód się toczy i później są poważniejsze finansowo skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cikens Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Witam dlatego zaczynam sie martwić ze moze powoli padać niewiem jak sprawdzić moc silnika ale wydaje mi sie ze jest słaby około 3500obrotów przy 100km/h komputer pokazuje średnie spalanie bezyny około 12 litrów to chyba duzo pozatym jezdze na gazie ale testowałe go na bezynie bede je dzisiaj wycagał i sprawdze czy niema przebicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ractime Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Generalnie jak już padnie cewka totalnie to samochód zachowuje sie jak traktor, spada moc, wzrasta spalanie ( u mnie na kompie pokazywało średnie spalanie w granicach 16-19 L/100) i cały samochód sie trzęsie jak by miał sie zaraaz rozlecieć. Zalecam wymienić cewki firmy SAGEM na BERU jeżdżę cały czas i nie ma żadnego problemu. Można też je naprawiać ale na dłuższą metę to nie jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinello Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 U mnie jak padła cewka to zaświeciła się czerwona lampka katalizatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi