Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Cofnięcie wału kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu po oddaniu samochodu do mechanika (remont skrzyni biegów) dowiedziałem się, że po prostu kolumna kierownicza wypadła w dół. W wyniku wypadnięcia kolumny kierowniczej zerwała się taśma od poduszki powietrznej oraz klaksonu, nie odbijał również kierunkowskaz. Taśmę wymieniłem, przy puszce od klaksonu wlutowałem nowe przewody. Niestety nie mogę skręcić tego w całość tak aby odbijały kierunkowskazy. Jedynym wyjściem jest wysunięcie tego pająka z przełącznikiem od kierunkowskazów/wycieraczek. Zbyt bardzo nie mogę też tego pająka wysunąć gdyż po skręceniu obudowy nie wchodzi mi kluczyk do stacyjki oraz pająk się nie trzyma kolumny kierowniczej. W jaki sposób można cofnąć wał kierownicy gdyż widzę, że wcześniej znajdował się on troszeczkę głębiej ok 1 cm co rozwiązało by wszystkie problemy z skręceniem w całość kierownicy. Załączam zdjęcie o jaki element mi chodzi. Czytałem gdzieś, że można regulować to za pomocą torxu na krzyżaku lecz nie widzę nigdzie takiej śruby na mojej kolumnie kierowniczej.

post-53182-0-02254800-1439301586_thumb.jpg

Wygląda na to, że mechanik wyciągał maglownicę, bez rozkręcania kolumny kierowniczej.

Idź od dołu, od samej maglownicy i sprawdź, czy jest dobrze osadzona i zamontowana.

Możliwe, że jest coś przekombinowane.

• 3 miesiące temu...

Trochę późno, ale może komuś przyda się odpowiedź.

Twój mechanik to zwykły papudrak i prawdopodobnie, gdy opuszczał sanki w celu wyciągnięcia skrzyni nie odkręcił kolumny od maglownicy lub maglownicy od sanek, pociągnął na chama i uszkodził kolumnę. Tak czy siak musisz teraz zdemontować kolumnę i albo wymienić na nową albo spróbować zbić tę. Ciężko na odległość wytłumaczyć, gdybyś jeszcze nie rozwiązał problemu to postaram się to zrobić.

Swoją drogą, jeśli dawałeś auto do mechanika to na prawdę niezły idiota, skoro chociażby ze wstydu sam tego nie naprawił :D

Edytowane przez Booyaka