buczki Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) Mam w swoim aucie tylko przycik systemu wolne ręce tylko w klamce kierowcy. Widziałem dziś Scenica III, który posiadał przyciski we wszystkich drzwiach Jaka jest różnica w systemach. Edytowane 12 Września 2015 przez buczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Te co mają przyciski we wszystkich klamkach nie zamykają się same po odejściu od auta. Żeby zamknąć samochód trzeba wcisnąć którykolwiek przycisk na drzwiach. Jest to powrót do systemu znanego z Megane/Scenic II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Te co mają przyciski we wszystkich klamkach nie zamykają się same po odejściu od auta. Wprawdzie mam Megankę, ale zamyka po odejściu (i mam przycisk przy każdej klamce). W Scenicu jest to inaczej rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojgalic Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Paweł to nie tak. Ja mam przyciski we wszystkich klamkach i auto zamyka się samo po odejściu od auta. Przyciski służą tylko do otwierania. Otworzyć można z każdej klamki. Podejrzewam że oprócz ilości przycisków nie ma żadnej różnicy między systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Przyciski służą tylko do otwierania. to co - już klamką się nie da otworzyć jak dawniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojgalic Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Nie... :) przyciskiem otwierasz centralny zamek jak kartę masz w kieszeni, a potem normalnie klamką i otwierasz drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 OK. czyli zaś pozmieniali :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Ja mam tylko jeden przycisk i służy do zamykania, żeby otworzyć wystarczy włożyć rękę w klamkę i auto otwiera się samo. Myślałem, że to taki sam system jak w Meganie II, gdzie były 4 przyciski do zamykania auta, a otwierało się wkładając rękę w klamkę. Chyba przyoszczędzili na czujnikach podczerwieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 #wojgalic dobrze piszesz, masz zaślepki od foto pod klamkami? Trochę dziwne to HF? W scenicu 2 jak i w 3 do otwierania służą fotokomórki pod klamkami oraz przełączniki w zamkach (ruch klamką) Zaś przyciski (w s 3 jeden) zamykają auto (nie tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sotis Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 W moim S III miałem przycisk tylko na klamce kierowcy, ale mając przy sobie kartę w kieszeni mogłem otworzyć każde drzwi wkładając tylko rękę i ciągnąc za klamkę. Wychodzi więc na to, że jest to może kwestia konfiguracji układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Miałem megankę 3 2010r z HF, przycisk tylko na klamce kierowcy: auto się samo zamykało po odejściu na kilka metrów, centralny odblokowywał się po włożeniu ręki za klamkę, obojętnie w które drzwi. Meganka 2013 z HF, przyciski we wszystkich drzwiach: auto się samo zamyka po odejściu na kilka metrów, centralny odblokowuje się dopiero po wciśnięciu któregoś z przycisków w klamce. Dla mnie porażka, dużo wygodniejsze było pierwsze rozwiązanie (z 2010roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Meganka 2013 z HF, przyciski we wszystkich drzwiach: auto się samo zamyka po odejściu na kilka metrów, centralny odblokowuje się dopiero po wciśnięciu któregoś z przycisków w klamce. Dla mnie porażka, dużo wygodniejsze było pierwsze rozwiązanie (z 2010roku). Faktycznie dziwne to rozwiązanie. Po co przyciski w klamkach do otwierania? jak jest HF to nawet gdy nie ma foto (uszkodzone) to dwukrotne pociągnięcie za klamkę otwiera zamek. Jak jeszcze napiszesz, że pod klamkami jest miejsce na foto to ..."co projektant miał na myśli" Po próbie konsultacji z projektantem stwierdzam, że fotokomórki w S3 są takie same jak w S2, a więc tak samo wadliwe ( ja już 3 wymieniałem) Natomiast różnica jest w mikroprzełącznikach klamek. W S3 na oko lepiej chronione przed wilgocią, w S2 najsłabsze ogniwo komfortu. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez lufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Fotokomórki są takie same w Lagunach, Meganach, Scenikach i pewnie też w innych :D Ja dopasowałem lewą fotokomórkę z Laguny II do prawych drzwi w Meganie II. Wystarczyło podciąć plastik, który jest w drzwiach dookoła fotokomórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcz79 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 witam Ja mam od nowości megane 3 z 2014r. i mam HF , zamyka się po odejsciu a otwiera faktycznie po naciśnięciu guzika tylko zastanawia mnie po co w takim razie dali te fotokomórki ? Może da się aktywować clipem funkcje zeby działało otwieranie przez włożenie ręki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Tam chyba nie ma fotokomórki, zostawili zaślepkę, żeby nie trzeba było zmieniać konstrukcji drzwi (wszystkie meganki miały wycięcie na fotokomórkę bez względu na wyposażenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi