wiktor3a Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Witam, Po 7 latach użytkowania Megi II chciałbym się przesiąść na III. Padło na 1,6 w hatchback ale nie wiem który silnik (100 czy 110KM) Do tej pory miałem 1.4 w benzynie 98KM straszny muł, wiec obawiam się tej wersji 100konnej (czy słusznie?). Przebiegi roczne w okolicach 6 tys głównie po mieście (praca 7km x 2) wyjazdy urlopowe i 35 km do rodziców kilka razy w tygodniu. Drodzy Koledzy doradźcie czy szukać wersji 110 czy 100 wystarczy aby poczuć różnice w porównaniu z II 98konna. Co myślicie o takim ogłoszeniu http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5698649627 Pozdrawiam Edytowane 29 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Pomiędzy tymi silnikami nie ma zbyt wielkich różnic i jazda jest podobna. Słabszy silnik jest zdławiony jedynie elektronicznie. Różnią się jedynie skrzynią biegów, wersja 100 KM ma ich 5, a 110 KM 6. Ja podczas jazdy miałem wrażenia, że 5 w 100 KM ma przełożenie pomiędzy 5 i 6 z wersji 110 KM. Wersje 100 KM zazwyczaj były łączone z najsłabszym wyposażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktor3a Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Czyli nie odczułbym ewentualnej różnicy miedzy tymi wersjami? Co sądzisz o tej ofercie, która podesłałem? Pozdrawiam Edytowane 29 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Ja mam MII GT 1,6 16V i MIII 1,6 16V 110 KM jeździ tak samo. Wydaje mi się, że przesiadka z MII 1,4 16V na 1,6 16V nie będzie mocno odczuwalna, ale będzie dynamiczniej. Auto z ogłoszenia ciekawe, ale w tych pieniądzach, to ja bym szukał czegoś z polskiego salonu i to od rocznika 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Słabszy silnik jest zdławiony jedynie elektronicznie. Czy to nie jest przypadkiem tak, że te dodatkowe 10KM zostało wyciśnięte ze zmiennych faz rozrządu, których niema wersja 100 KM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Ręki sobie uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że wersja 100 KM też ma KZFR. Moc i moment w wersji 100 KM i 110 KM mają praktycznie identyczny wykres. Starszy silnik 105 KM i 107 KM, który nie ma KZFR ma inny przebieg momentu obrotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktor3a Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) W serwisie Reno powiedziano mi ze 100 konna Megi posiada również zmienne fazy rozrządu, choć nie do końca chyba byli przekonani... Edytowane 1 Października 2015 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 W jakim celu przesiadka na Megana III 1.6 ? Jak już przesiadać się to już naprawdę na coś sensownego, robiącego wyraźną różnicę pomiędzy Meganem II 1.6. Megane III 1.6 jest autem głośnym, różnicy nie będzie pomiędzy Meganem 2 jeśli chodzi o hałas. Jak chcesz różnicę wyraźną, szukaj 1.4 TCe ewentualnie 2.0 TCe :). Bez sensu zmieniać głośną kosiarkę na kolejną hałaśliwą kosiarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi