bartek.j Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam :) mojej megi zapodałem sekwencje kilka miesięcy temu, jestem ogólnie zadowolony. Zauważyłem jedynie, że przy niższych temperaturach czas przełączenia się na gaz bardzo się wydłuża, temperatura przełączenia ustawiona 30 stopni. Przy temperaturze ok. 0 stopni C przejadę nawet ponad 3 km nie zbyt dużą prędkością i dopiero przełącza. Wtedy widzę nawet, że temperatura silnika dochodzi do ok. 50 stopnia i wtedy też następuje przełączenie. Przyczyną na pewno dodatkowe wychładzanie przez podmuch wiatru reduktora. Znajduje się on na dole,odległość ok 30 cm od chłodnicy, można powiedzieć że niczym nie osłonięty od podmuchu z chłodnicy.Przewody chłodnicze są długości pewnie ok 70 cm, wpięte do tych co idą do nagrzewnicy zaraz przy termostacie. Spróbowałem trochę osłonić reduktor kawałkiem płyty wymiarów zbliżonych do wymiarów reduktora, ale nie dało to znaczących efektów. Może ktoś podrzuci ciekawy pomysł jak temu zaradzić bez potrzeby przenoszenia reduktora w inne miejsce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Przy temperaturze poniżej zera, to raczej dość standardowy czas przełączania na LPG. Możesz spróbować ustawić temperaturę przełączania na 25C. Masz osłonę od spodu auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek.j Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Tak mam osłonę od spodu auta. Szczerze mówiąc, to przy gazie sam nie robię, a tak między Bogiem a prawdą ile producenci zalecają temperaturę ustawiać przełączenia? Ew. jaka jest bezpieczna dla reduktora :) Edytowane 24 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 To już zależy od producenta, generalnie nie powinno być mniej jak 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Generalnie to zależy od tego jak jest wystrojona instalacja i jak jest świadomy użytkownik (nie pałuje zimnego auta) Niektóre instalacje nie pozwalają ustawić poniżej 15 stopni. 20stopni to rozsądny wybór, chociaż u siebie kiedyś miałem 10 i nie było problemu. <><><><><><><><><><><><><><> Wyższa temp przełączania to ochrona dla wtryskiwaczy (żeby nie poszedł na nie ciekły gaz) a nie dla reduktora. <><><><><><><><><><><><><><> Pamiętaj, im niższa temp przełączania tym lepiej musi być wyregulowana instalacja (kor. po temp. gazu w większości przypadków jest niezbędna) <><><><><><><><><><><><><><> Możesz spróbować zrobić kożuszek dla reduktora z jakiejś pianki (tak jak izolacje do rur co). <><><><><><><><><><><><><><> Być może też masz źle wpięty reduktor bo 3km to sporo. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 24 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek.j Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 już, sam myślałem nad ocieplaczem reduktora, ale wtedy zdecydowałem się na tą osłonę, na pewno im dłuższy odcinek przewodu tym większa strata ciepła dochodzącego do reduktora. jutro jak będę miał czas spróbuję ogarnąć jakiś ocieplacz, zastanawiam się czy jest sens ocieplać również przewody. zejście z temperatury jest dla mnie pałowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu_un Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Witam. Z ponad 10 letniego doswiadczenia jazdy na LPG polecam zerknąć w stronę termostatu......jest to element który przepuszcza ...i dopiero wymiana na nowy powoduje że zauważymy róznicę. Pozdrawiam. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek.j Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Wiem co to termostat ;) Na razie spróbowałem z ocieplaczem, dzisiaj autko będzie nocować na zewnątrz to się przekonam jakie dało rezultaty. Samochód sam w sobie ładnie łapie temperaturę. Kiedyś patrzyłem czy termostat za wcześnie nie otwiera to z tego co pamiętam rura nie robiła się ciepła wcześniej, zdaje sobie sprawę z tego, że byłyby to nie wielkie ilości przepuszczane Edytowane 28 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu_un Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 No tak mówimy tu o niewielkiej nieszczelności ale jak ważnej w całym bilansie temperaturowym. Ja miałem również problemy gdy parownik był za wysoko. Pozdrawiam. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Ja mam taki problem, że w momencie jak się przełączy na gaz (temp na zewnątrz poniżej 7 stopni) to muszę kilkanaście sekund przytrzymać auto na trochę podwyższonych obrotach (1300-1500) bo inaczej to zgaśnie. Temperatura przełączania była 36. Przestawiłem na 40 i nadal to samo. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez grunz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Reduktor nie wyrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czyli reduktor do regeneracji? Instalacja ma 4 lata, przejechane około 100 tyś km Spalanie jest bardzo dobre, brak różnicy w mocy podczas jazdy na LPG i PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Po taki przebiegu membrana w reduktorze już może być sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Jeżeli po przełączeniu na zimnym trzeba przytrzymać gaz żeby nie zgasł to instalacja do sprawdzenia i regulacji a w szczególności korekty temperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunz Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 A pomożecie to zrobić (korekty temperaturowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi