piwakk Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Witam W dniu wczorajszym zainstalowałem LPG Ster. Zenith pro obd Listwa baracuda Reduktor tomasetto ,butla 55 Montaż u przedstawiciela AG centrum Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne z działania i jazdy Po ok 300 przejechanych km zastanawiam się nad temp. przełączania na LPG Gazownik ustawił 40st. i zastanawiam się czy to nie za wysoko bo przy obecnych tem powietrza 5-8st sterownik przełącza sie po ok 4-5km a do codziennej jazdy (do pracy 20 km w jedną stronę to 1/4 przebiegu.A przy mrozach przełączenie nastąpi po ok 5-7km Nie mam rozeznania co do nowych instalacji i nie wiem jakie są zasady 25-45C czy chodzi o trwałość podzespołów czy o parametry przyspieszenia (nie ma a różnicy czy jade na PB czy na LPG) Przegląd instalacji po 1000km.Mogę wykonać telefon do instalatora ale czekam na opinie:) Pozdrawiam KP Edytowane 20 Grudnia 2015 przez piwakk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Im niższa temperatura przełączania tym większe ryzyko uszkodzenia elementów silnika. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale z tego co wiem to jeżeli chcesz się cieszyć długą i bezawaryjną pracą samochodu to nie powinieneś zmieniać temperatury przełączania. Ja mam 1.6 110 KM (przełączanie ustawione na 40 st. C) i ostatnio pozytywnie się zaskoczyłem, ponieważ po nocnym postoju i temperaturze -8 st. C przełączył mi się po 2,5 km :) Wiosną-Latem po dłuższym postoju przełącza mi się po 300-500m. Warto również pamiętać, że nawiew w samochodzie "zabiera" ciepło silnika więc jeżeli Twoim zdaniem długo trwa zanim przełączy się na gaz to zwróć uwagę czy np. nie masz ustawionej za wysokiej temperatury. Możesz np. ustawić sobie na 15-16 st. C i silnik powinien nagrzać się szybciej co przełoży się na szybsze przełączenie na LPG. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwakk Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Zgadza się. W dniu dzisiejszym nie spieszyłem się wyjeżdżając z garażu. Silnik pracował na postoju ok 5min i po krótkiej jeździe przełączył się na LPG Wpływ może mieć ogrzewanie bo go od razu nie włączyłem i zimny opływ powietrza którego nie było bo samochód stał a ja się nie mogłem ogarnąć. Reasumując nic nie będę kombinował z obniżeniem temperatury a na przeglądzie po 1000 km porozmawiam z instalatorem o tych temperaturach Pozdr. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 A ja wychodzę z założenia, że im niższa temp tym więcej auto/ instalacja wymaga od instalatora. Uważam, że 30st jest optymalną wartością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwakk Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Pewnie przy -15 trochę bym przejechał by nastapilo przełączenie na lpg(40st) .Dopiero drugie tankowanie i jeden telefon do instalatora w sprawie tankowania i rezerwy. Pozdr. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez piwakk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Uważam, że spokojnie możesz ponękać instalatora aby się wykazał i zszedł z temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwakk Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Tak uczynię Porównując szybkość nagrzewania silnika Poprzednio użytkowałem mazde 6 2.0 TD 136Km KM i podobnie się nagrzewał co teraz megane 1.4 tce a jeszcze inne auto seicento które użytkuje 1.1 nagrzewa się bardzo szybko Kp Edytowane 28 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi