_Lewel_ Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Od 2 miesięcy posiadam taki wynalazek jak 2.0 dci GT w kombi. Praktycznie od początku borykam się z problemem wysokiego spalania. Byłem u UIO, byłem w ASO, wszędzie mówią, że wszystko jest ok. -DPF: zapełnienie po wypalaniu ok 3% ( przebiegi przy wypalaniach się zgadzają stąd, przypuszczenia, iż przebieg 110kkm może być realny) -korekcje wtrysków : zarówno w ASO jak i Uio twierdzą, że są jak w nowym aucie. (Niestety nie pamiętam jakie tam dokładnie były wartości) -W ASO sprawdzili jeszcze temp. w dolocie, temp. cieczy dla ECU, wartości przepływomierza i wszystko ponoć jest OK. Spalanie trasa (KRK-WWA miesiąc temu przy temp ok +10 stopi. Prędkości autostradowe w okolicach 130-150 - spalanie 7,7L) Spalanie obecnie - z ostatnich 2 tygodni (Codziennie 60 km autostrady - prędkości w okolicach 100-130 km/h + minimalnie miasto (dosłownie 3-5 świateł na odcinku 5-8 km) - SPALANIE : 8,5-8,9 Drugie pytanie dotyczy skrzyni. Konkretnie - obroty silnika na 6 biegu. Mam wrażenie, że skrzynia jest bardzo krótko zestopniowana. Na 6 biegu przy 140 km/h mam równe 3000 obr/min. Fakt, że miałem tylko 3 nowsze diesle i wszystkie praktycznie z tym samym silnikiem w różnych wariantach - Fiatowsko/Oplowskie 1.9 Tam wprawdzie bez dpf w powiedzmy astrze 1.9 16v z chipem na jakieś 180KM przy 140km/h było 2500 obr/min i spalanie przy takich prędkościach zamykało się w przedziale od 5,9 do 6,7 L/100km Przyjmijmy, że DPF w Megance wpływa na te 0,5-0,7 im plus na każde 100 kilometrów, to mimo wszystko wciąż jesteśmy far away od tego ile powinno spalać Tak czy inaczej z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą na temat stosunku obrotów do prędkości oraz wszelkich sugestii dotyczących spalania. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Sprawdź stan wężyków doprowadzających ciśnienie spalin do czujników przed i za FAPem. Możliwe, że któryś jest nieszczelny i bardzo często wypala Ci FAPa. Mam co prawda zwykła Meganę, ale z automatem, jazda po mieście na odcinkach po ok. 15 km (w ostatnie zimne dni) dała efekty w postaci spalania 8,5l/100km. Jazda na trasie w cieplejsze dni, to zwykle było ok. 6-6,5l/100 km przy prędkościach do 130 km/h. Powyżej 130 km/h spalanie już potrafiło wzrosnąć o ponad 1l. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie wiem czym się różni wersja GT Ale ja nie mam DPFa i spalanie: trasa typowa wieś, 50 zabudowany, 90 poza, 2 osoby w aucie, spalanie 6l/100 km, Krakow i korki spalanie nawet do 9 l, średnie ok. 8, autostrada, jazda w 4 os. 130-140 km/h spalanie ok. 7l, szybsza jazda autostradą samemu wyszło mi 7.7l. Ten silnik lubi wziąć paliwo, nie ma co szukać tylko lać do baku. Paliwo teraz tanie. I tak bym nie wymienił na żaden inny z oferty Renault. Dodano: 04 sty 2016 - 23:37 Aha, Klima mi bierze co najmniej 0.5 l na setkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Silnikowo GT się ponoć nie różni. Jedyne różnice jakie zauważyłem to : -inne oprogramowanie sterownika silnika ( jak byłem w Aso to wgrywali najnowszą wersje i w zakładkach jest tam dedykowana do GT) -inne oprogramowanie sterujące ręcznym i wspomaganiem. Ma to wady i zalety. Wady nie ma hillholdera. Zalety: Zdecydowanie czulszy układ kierowniczy niż w zwykłej wersji. (Dla potomnych: da się wgrać oprogramowanie ze zwykłej wersji. Tracimy wspomaganie w stylu GT, zyskujemy hillholder.) Zerknę na węże przy FAPie, zanim go wytnę, bo się i tak do tego przymierzam, Przy czym w ASO obserwowali odczyty z czujników przy FAPie i było ok. Być może uszkodzone węże nie dały o sobie znać przy obserwacji czujników. Ogólnie odnoszę też dziwne wrażenie, że te 160KM jeździ gorzej niż seryjne 150KM w Astrze III. Waga i osiągi wg. producenta zdecydowanie wskazują, iż to megane powinno jeździć dużo lepiej. Z kolei ostatnie 2 lata jeździłem astrą już z mocniejszą mapą i mogę odnosić mylne wrażenia. Nic to. Dziękuję za dotychczasowe sugestie i czekam na kolejne, bo nie daje mi to spokoju. Dam też znać jakie efekty będą po zrobieniu mapy i pozbycia się eko-intruza. Choć zanim czegokolwiek dotknę muszę mieć 10000% pewności, że wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jesteś z Krk, możemy się w sobotę umówić gdzieś jak będzie cieplej i zobaczysz jak moja 2.0 chodzi. Co prawda mam MII a nie III, ale chyba różnica nie jest jakaś duża w wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Bardzo chętnie. Porównamy tez może przełożenia w skrzyni. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez _Lewel_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Miałem trójkę 160KM kombi i wg mnie jeździ rewelacyjnie. Osiągi wystarczające do tego auta. Moja na hamowni wyrzuciła 169KM i 383Nm. Przy silniku zaślepiony był tylko EGR. Spalanie w 2.0dci może nie jest niskie, ale jest akceptowalne. Za to odwdzięcza się bezawaryjnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 U kogo hamowałeś? Pamiętasz jakie miałeś wartości spalania lub chociaż obroty silnika na 6-biegu przy jakichś prędkościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Obroty u Ciebie wydają się być dość wysokie, u mnie przy automacie na 6 przy 140 km/h jest około 2500 obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 No właśnie coś to jest dziwne jak dla mnie. Auto jest lepiej wyciszone pod względem odgłosów silnika niż Astra III, więc tragedii nie ma przy tych 3000 obr/min. Mimo wszystko chciałbym się upewnić, że gt tak po prostu ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 U kogo hamowałeś? Masters, Piaseczno. Pamiętasz jakie miałeś wartości spalania lub chociaż obroty silnika na 6-biegu przy jakichś prędkościach? Obrotów na pewno sobie nie przypomnę, bo nie zwracam na nie uwagi. Auto ogólnie stawało się mało oszczędne już od 130-140km/h. Przy ok 190 spalanie średnie po trasie wynosiło ok 8,5l i raczej nie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 U mnie takie spalanie jest przy utrzymywaniu poniżej 150 km/h :( Nic to, szukam dalej. Zastanawiam się jeszcze czy egr może mieć, wpływ na spalanie w taki sposób. Tam jeszcze nie zaglądałem w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jak egr nie jest zamknięty dokładnie to auto będzie mniej żwawe, głośniejszy będzie silnik, przy okazji spalanie też może się podnieść. Weź zajrzyj z ciekawości do intercoolera, czy się nie poci po stronie pasażera, u mnie się pocił w 2 megankach dci. Rury do ic są wpięte na szybkozłączkach, ale uszczelnione badziewną uszczelką. Ja podłożyłem dodatkowo oring i przestało się pocić to połączenie, auto trochę jakby odżyło, albo to po prostu psychika zadziałała W autach z FAP jest ten problem, że jak się coś dzieje z silnikiem (leją wtryski, nieszczelny dolot itp) to nie widać kopcenia, bo cały syf wyłapuje filtr i szybciej się zapycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newfsw Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Szczelność dolotu sprawdziłbym w pierwszej kolejności jak pisze kolega wyżej, szczególnie złącze stalowej rura która idzie od IC i wchodzi w turbo. To chyba najbardziej problematyczne połączenie, może puszczać i nie musi być widać, niewielka nieszczelność może być trudna do wykrycia nawet porównując parametry doładowania w teście dynamicznym (na wysokich obrotach układ sobie jest w stanie zrównoważyć zmieniając położenie łopatek) a sprawność silnika będzie mniejsza. Ale przy realnym 190km/h spalanie średnie 8,5l jest raczej nierealne, chyba że z górki albo z silnym wiatrem :D to już koło dychy powinno być i obojętnie czy Astra 1.9cdti 150 czy Megane 2.0dci :) dobry pomiar na hamowni dużo Ci powie Edytowane 6 Stycznia 2016 przez newfsw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Rzecz w tym że najbliższą sensowną hamownie mam u Cinka (Gliwice). Mierzyć na okolicznych nie ma sensu. Mam dostęp do racelogica i myślę żeby nim sprawdzić auto po obadaniu dolotu,egr'a i przewodów wokół Dpf. Dzięki za zainteresowanie tematem i sugestię! Bo kurde ładne auto a się marnuje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi