martello Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Ostatnio przypadkiem zauważyłem wokół ujemnej klemy błękitno - zielonkawy osad. Akumulator jest fabryczny od nowości (5. letni). Czym to najlepiej usunąć, rozpuścić? Czy jest jakiś środek, którym wystarczy spryskać klemę bez konieczności jej odkręcania? A jeżeli trzeba ją odkręcić to czy można to zrobić bez obawy, że coś straci pamięć? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez martello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Trzeba pozbyć się w sposób mechaniczny nalotu z bieguna akumulatora, czyli albo szczotka druciana albo papier ścierny. I klema także musi być wyczyszczona. Potem smar miedziany i nie będzie problemów. Przy takim wieku jaki masz akumulator, to raczej bym zbierał kasę na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Przy takim wieku jaki masz akumulator, to raczej bym zbierał kasę na nowy. Oj tam , oj tam. Straszysz. Ja mam od nowości aku z 2009 roku w megi3 dci, przebieg 240 tys km i silnik pali od dotyku klawisza (nie ubliżając nikomu) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 silnik pali od dotyku klawisza Też tak miałem, z tym, że w środku dnia przy 40°C, w pełnym słońcu, po podjechaniu do sklepu, auto zrobiło UUUuuu uu u.I to było na tyle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Będę myślał o wymianie akumulatora. Choć jak do tej pory nigdy nie było żadnych problemów z odpalaniem (może jeszcze nie?), a oczko cały czas jest zielone. Żeby dostać się do klemy ujemnej trzeba odkręcić zakrywające ją blaszki? No i czy po prostu można odpiąć ujemną klemę i ją oczyścić, czy trzeba też odpinać dodatnią klemę? Czy nic nie straci pamięci? W ASO już mi odłączali akumulator i kasowały się tylko dane z komputera (zużycie paliwa, dystans itp.). Ale nie chcę z tym jechać do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Wystarczy odkręcić klemę "-". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Bez problemu możesz odpiąć akumulator, nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi