Piccolo Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) 3000 obrotów i mamy około 115 km/h na 6 biegu. Niestety elastyczność kosztem krótszej skrzyni. Edytowane 8 Lutego 2016 przez Piccolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 To i tak lepiej niż 1.6: 3000 obrotów przy równo 100 km/h. Ale faktycznie, szału nie ma. Mimo wszystko będzie ciszej. Ja mam (o ile dobrze pamiętam) 2700 obrotów przy 90 km/h na 5 biegu, więc w 2.0 na 6. biegu pewnie będzie jakieś 2550 (?). Przyjemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Dużo osób ubolewa nad skrzynią w 1.6, że są wysokie obroty przy wyższych prędkościach, ale jak Wy sobie to wyobrażacie? Fizyki nie oszukacie :) Te silniki nie mają turbo, a więc ciągną od około 3,5 tyś. obrotów (takie jest moje odczucie w trakcie jazdy). W związku z tym nie wyobrażam sobie sytuacji, że np. jadę autostradą 115 km/h, mam np. 1250 obrotów i muszę redukować przed górką bo samochód nie ma siły podjechać. Fakt byłoby ciszej, ale ręka by odpadała od wachlowania biegami :) Edytowane 8 Lutego 2016 przez sebastian_wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Te silniki w ogóle nie ciągną. Proszę mi wytłumaczyć po co w ogóle mają KZFR? Chyba tylko w celach ekologicznych i jako dodatkowy przychód serwisów. Ręka od wachlowania i tak boli. Edytowane 8 Lutego 2016 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Dużo osób ubolewa nad skrzynią w 1.6, że są wysokie obroty przy wyższych prędkościach, ale jak Wy sobie to wyobrażacie? Fizyki nie oszukacie :) Te silniki nie mają turbo, a więc ciągną od około 3,5 tyś. obrotów (takie jest moje odczucie w trakcie jazdy). W związku z tym nie wyobrażam sobie sytuacji, że np. jadę autostradą 115 km/h, mam np. 1250 obrotów i muszę redukować przed górką bo samochód nie ma siły podjechać. Fakt byłoby ciszej, ale ręka by odpadała od wachlowania biegami :) Dlatego potencjalnemu kupcowi sugeruję 2.0. ;> Mimo wszystko jakby biegi w 1.6 zostały tak jak są i do tego byłby dorzucony 6. bieg, gdzie np. 3000 obrotów byłoby przy 120-130, to również byłoby fajne, bo jazda autostradą nie byłaby aż tak uciążliwa. A to, że nie pojedzie się na tym biegu przy 70-80 km/h? Nie takie jest jego założenie. Od wyprzedzania też on nie jest, więc wszystko by grało. W sumie, jak widzę, w 2.0 również mógłby być dłuższy ten 6. bieg. To jest eko bieg do jazdy z w miarę równymi prędkościami, a nie do wyprzedzania ciężarówek, gdzie 1.6 prosi się o redukcję do czwórki, czy nawet trójki niekiedy przy tym manewrze. Jestem w pełni świadomy tego wszystkiego, co powyższego nie zmienia. :) PS: z tym 1250 obrotów to poleciałeś po bandzie :P Edytowane 8 Lutego 2016 przez Damn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumpi77 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 A kojarzycie jak wygląda porównanie Laguna II PH II 2.0 135KM skrzynia 5 biegowa VS Megane II PH II 2.0 135KM skrzynia 6 biegowa. Które z tych aut będzie miało niższe obroty na najwyższym biegu np: przy 100 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Może mało obiektywnie - obecnie sprzedaje megane 2.0 :D Jeździłem Megane I 1.4 LPG - zrobiłem nią ok. 150 kkm i średnie spalania to około 9 L lpg/100km. Obecnie jeżdżę Megane II 2.0 lpg i średnie spalanie na dystansie 65 kkm to 10,1 L LPG/100km (+0,5 L Pb95). Dużo większy samochód, mocniejszy silnik a dużej różnicy w spalaniu nie ma. Znajomy ma Megane II 1.6 lpg: ja przyspieszając zmieniam biegi przy 3000 mam porównywalną dynamikę jak on zmieniając przy 3500-4000. Skrzynia 6 biegowa bardzo przydaje się na trasie. Silnik ma tylko 134KM - ale jest bardzo elastyczny i nie trzeba często zmieniać biegów. Dango28 polecam zakup Megane z silnikiem 2.0, czy masz świadomość, że w 2.0 jest sprzęgło dwumasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 W wolnossącym 2.0? W Lagunie dwumasa była tylko przy 2.0 turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Inny typ skrzyni, dlatego w Megane II i Scenicu II 2,0 jest koło dwumasowe, tak samo zresztą jak w Lagunie II 2,0 IDE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMBe Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Powoli rozglądam się na wiosnę dla siebie za Megane 2 CC i z racji tego, iż robię małe przebiegi (ok 8-10k km rocznie) zdecydowałem się na benzynę. Mój wybór padł na 2 litrową jednostkę. Zastanawiam się jednak nad silnikiem Turbo i tutaj moje pytanie - jaką ten silnik ma opinie? Czy są to awaryjne jednostki czy dość wytrzymałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Panzerwagen. Jak ktoś nie zniszczył go to 2.0 T to bardzo wdzięczny i trwały silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMBe Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Rozumiem, fajnie wiedzieć bo Turbo jest ciekawą opcją ale rzadką i generalnie auta z tym silnikiem się cenią. A te silniki były na pasku czy łańcuchu? Generalnie pytam zarówno o wolnossący jak i uturbiony ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Z tego co się orientuje wszystko na pasku. Tylko 2.0 dci łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi