Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Powie mi ktoś, czy ja mam klimatyzację, czy nie bo już nie wiem :) Jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia, ale myślę że dacie radę.

http://iv.pl/images/469853617573719125.jpg

Koleżanko Myszun94, zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76

Edytowane przez aston76

Masz, klimatyzację manualną, Tak na przyszłość zapamiętaj jedną jedyną zasadę .... :D

jeśli w aucie masz przycisk AC to znaczy że to dane auto posiada właśnie klimatyzację :P

Edytowane przez aston76

;-) AC to nie jest automatyczna? Że nastawiasz dana temperaturę i masz taką utrzymaną w aucie? Chodzi mi o to, czy to będzie chłodzić latem, bo to że to jest manualne to wiedziałam od początku :D Chodzi o to, czy temperatura powietrza z nawiewu będzie niska, taka że ochłodzi mnie latem? Teraz kiedy przekręcam na zimny, to powietrze jest chłodne, ale nie lodowate, a tak jest u taty w aucie, mimo że nie ma przycisku AC to autentycznie, można zmarznąć :D

Klima automatyczna nie ma pokręteł w Megance ;)

AC to oznaczenie klimatyzacji, włącz/wyłącz.

Latem sobie po prostu ją załączasz jeśli chcesz aby klima Cię chłodziła.

Bez wciśniętego przycisku AC klima się nie załącza dlatego masz chłodne powietrze (na minimalnym ustawieniu pokrętłem) a nie lodowate (dopiero wtedy gdy wciśniesz przycisk AC - uruchamiasz klimatyzację).

Edytowane przez aston76

Megane II nie występowało bez klimatyzacji :) Przycisk AC włącza kompresor klimy, czyli wtedy powietrze jest chłodzone. Klimatyzacja automatyczna polega na tym, że ustawiasz np. temperaturę 20 stopni i ona już sama zadba o to, żeby tę temperaturę osiągnąć i utrzymać.

Aaaa mam AC przycisk AC ale jestem głupia, sama nie wiem co mam w aucie :o boże. No dobra, teraz jak sprawdzić czy to działa? Chyba latem to najłatwiej sprawdzić? Wciskam to całe AC i pokrętło na zimne i co, ma lecieć zimne? Sory :)

Dodano: 07 lut 2016 - 14:04

Dzięki wielkie :D haha

Tak jak piszesz, wciśnij przycisk AC (oczywiście na uruchomionym silniku) , pokrętło na minimum i powinnaś odczuć obciążenie silnika - uruchamiające się sprzęgło w sprężarce klimatyzacji.

i po chwili już powinno dmuchać.

jeśli nie czujesz, to ustaw prawym pokrętłem w pozycji ustawionej do nawiewu z deski rozdzielczej, i powinnaś wtedy odczuć.

P.S

Przy klimatyzacji manualnej nie ma żadnych czujników temperatury zewnętrznej odpowiadających za uruchomienie klimatyzacji, a więc można ją uruchomić nawet przy minusowych temperaturach, w zimie (w klimie automatycznej już byś nie mogła).

Jest tylko jeden czujnik w lusterku prawym przekazujący temperaturę do wyświetlacza radiowego.

Edytowane przez aston76

Megane II nie występowało bez klimatyzacji :) Przycisk AC włącza kompresor klimy, czyli wtedy powietrze jest chłodzone. Klimatyzacja automatyczna polega na tym, że ustawiasz np. temperaturę 20 stopni i ona już sama zadba o to, żeby tę temperaturę osiągnąć i utrzymać.

Megane 2 faza 1 i 2 występowało bez klimatyzacji!

Megane II nie występowało bez klimatyzacji

Uwierz, są też meganki II bez klimy.

Dodano: 07 lut 2016 - 14:36

Co odnośnie klimy manualnej, bo taką mamy w tym przypadku. Ustawiasz sobie temperaturę pokrętłem od ogrzewania samochodu. Jak ma na minimum (pokrętło na niebieskim polu min), to z kratek będzie leciało powietrze o temperaturze około 1st.C. Więc latem długo z taka temperaturą nie pojeździsz, bo zapalenia gardła murowane. Optymalna temperatura (według mnie i rodziny), jest kiedy pokrętło ogrzewania jest ustawione na łączeniu pola niebieskiego z czerwonym.

Dodano: 07 lut 2016 - 14:38

I co ważne, klimy powinno się także używać w zimie. Zapobiega to kłopotom ze sprężarką.

O dziękuję za radę, bardzo się przyda. :) To jakie powietrze leci(temp.) zależy chyba od ilości tego czynnika ? Kilka miesięcy temu kupiłam autko, i jeszcze nie testowałam, wypadałoby może tam zajrzeć. Skąd wiedzieć, że klima wymaga już odgrzybienia, nabicia czy co tam jeszcze się z nią robi?

Czuć jak się dopomina czyszczenia klima, jest specyficzny zapach. Filtr wymienia się co roku według producenta, chociaż ja osobiście czyszczę parownik i wymieniam filtr co 4-5 miesięcy.

Dodano: 07 lut 2016 - 14:45

To jakie powietrze leci(temp.) zależy chyba od ilości tego czynnika ?

Jak jest mało, to faktycznie może tak być. Jak jest czynnika odpowiednia ilość 550g. To wtedy powietrze zimne leci cały czas i temperaturę regulujemy przy pomocy pokrętła ogrzewania auta.