robinos Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Wymiana żarówki postojowej Megane II ph II 1.6 16V: wszystko zrobione od góry (nie przez otwór w nadkolach). Mam dojście zarówno od strony pasażera jak i kierowcy. Strona pasażera: 1. Ściągnięcie na bok rurki do wlewu płynu do spryskiwacza. 2. Ściągnięcie gumowej pokrywki/osłonki żarówek postojowych W5W i długich H11. 3. Wyciągnięcie zarówki postojowej razem z oprawką (kabelki są dość długie. Sama żarówka nie była zbyt chętna do wyjścia z oprawki ale można pomóc sobie drugą reką. Jest na to trochę miejsca. 4. Montaż nowej zarówki w oprawkę i zamontowanie całości z powrotem na miejsce (tu miałem trochę problemu z celowaniem ale włączenie świateł pomogło bo było widać jak celować:) 5. Założenie gumowej pokrywki/osłonki. 6. Założenie rurki wlewu płynu do spryskiwaczy na swoje miejsce. Strona kierowcy: Tak jak powyżej pkt. 2-5, z tą róznica, że nie wyciągałem całkowicie tej gumowej pokrywki/oslonki żarówek, bo od dołu cieżko byłoby mi chyba ją wsadzić z powrotem. Odgiąłem ją ile się dalo i już. Po stronie kierowcy jest troszkę mniej miejsca niż pasażera. Całość pierwszy raz trwała może z 10 minut. Oczywiście wpierw czytałem to forum, poźniej poświecilem latarką i obejrzałem miejsce pracy. Muszę przyznać, że te żarówki to pikuś w aucie. Natomiast żarówki mijania i kierunkowskazy - nie wiem jak poradzę w przyszłości. Widze dojście od strony pasażera od góry, odkręciłem kontrolnie plastikową osłonkę, może uda się kiedyś sztuka wymiany h7, ale od strony kierowcy to już będzie trzeba sięgać od dołu... Pozdrawiam i dziekuję za wszystkie powyższe porady. Przydały się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 W mg II ph II nie ma sprężynki w reflektorze, chyba że ma podróbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Potwierdzam w PH II nie ma żadnej zapinki, spinki, sprężynki czy cokolwiek innego. Żarówkę się wciska ale należy wcześniej palcem wyczuć gdzie jest miejsce na ząbek z obudowy żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meg73 Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Jestem posiadaczką renault megane II z 2003r i mam problem ze światłami mijania. Nie świeci lewe światło i po wymianie obu żarówek przestały świecić oba. Może panom wyda się to prozaiczne ale to dla mnie problem. Bardzo proszę o pomoc. Co mogę zrobić by światła zaczęły działać. Edytowane 20 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Przyczyną nieświecenia jednego światła mijania mógł być nadpalony styk w złączu PPA Black, w skrzynce bezpieczników tej przy akumulatorze. To w zasadzie chyba najczęstsza przyczyna i od tego należałoby zacząć. Skoro teraz oba światła nie działają, to należy sprawdzić bezpieczniki. Oba są w skrzynce obok akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meg73 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Bardzo dziękuję za pomoc :) Dodano: 22 lip 2014 - 19:12 zaprowadziłam auto do mechanika i okazało się że kostka znajdująca się na górze skrzynki bezpieczników była bardzo zasiarczona i nie miała stykw i do tego 2 żarówki były spalone. Bezpieczniki były ok. To jednak było za trudne dla mnie bym mogła coś sama z tym zrobić gdyż nie posiadam specjalnego płynu, którym mechanik odsiarczył tą kostkę. Dziękuję za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artver Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Witam, Dzisiaj po raz pierwszy wymieniałem obie żarówki w Megane II PH2. Zeszło około 40 min bo dekielek od strony kierowcy spadł w zderzak i musiałem nachylać błotnik. Starałem się założyć żarówki tak jak odpinałem kabelki (ząbek na H7 do góry - kabelki w dół) - jakie było moje zdziwienie gdy po włączeniu świateł prawa świeciła ok - a lewa pionowo (soczewka jakoś tak polaryzowała światło - przypomina to oko kota w dziennym świetle) - po wyciągnięciu żarówki i ponownym umieszczeniu z delikatną korekcją w reflektorze już ok. Nie wiem czy na 100% dobrze to zrobiłem - poczekam na nocne testy. Szukam zdjęć reflektora Megane II PH2 - bez dekielków - ale jeszcze nie znalazłem. Żona potestuje czy będzie ok czy nie. Żałuje że nie zrobiłem zdjęć z komórki - bo lusterko słabo się przydało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwaw Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Witam.Mam megane II z 2003r w pakiece RS.Chciał bym wymienić wszystkie żarówki w przednich leflektorach.Przyczyna jest taka iż od stroy kierowcy mam przepalone świtło długie.A w zderzaku przepaliła mi się żarówka w halogenie.Napisałem że to wersja w pakiecie RS gdyż może są tami inne halogeny lub montowane w nich żarówki niż w zwykłym zderzaku.Więc stwierdziłęm że jak mam już sie męczyć z wymianą.To wymienie na żarówki o innej barwie i dalszym zasięgu. Moje pytanie jest następujące.Czy w mim megane II są następujące żarówki ? H1,H7,W5W i H11 w zdeżaku ? Sprawdził bym sobie jakie są ale nie mam instrukcjiobsługi.A w internecie są tylko porady jak wymienić żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Były przypadki że w reflektorze były dwa żarówki H7 i drugi H7 zamiast H1. W zderzaku H11. Będzie wydać przez szkło jaka żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo1 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Wymienialem zarowke postojowych od pasazera w megane II ph I i urwały sie te wasiki ktore sie sciska zeby wyjac oprawke i teraz luzno lata w lampie. Moje pytanie czy mozna dokupic sama taka oprawke, ewentualnie od jakieko innego auta pasowalaby do meganki. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 15 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peugeot206.88 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Nie, jedynie używkę w dobrym stanie. Edytowane 15 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Czy lampy z soczewką w MIIphII posiadają jakieś odpowietrzniki jedna paruje na tyle mocno, że na plastiku są krople wody... Edytowane 18 Listopada 2014 przez ziomek4007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika86 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=HPgGyAp5Q68 może komuś się przydadzą te filmiki :) dzwoniłam do serwisu w sprawie wymiany żarówki: a więc na Kościelnej w salonie Renault koszt 61zł z żarówką, a mój mechanik to koszt ok. 15-20zł.... chodzi o wymianę światła mijania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz90r Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Dodam i 3 grosze od siebie, musiałem wymienić postojówki i przy okazji postanowiłem zmienić żarówki od świateł mijania, po przeczytaniu niektórych postów przygotowałem się jak na wojnę, tymczasem całość zajęła mi 30minut (dwie strony) - Zmiany dokonałem od góry, odkręcając plastikowe osłonki nad reflektorami, i wyciągając rurkę od płynu do spryskiwaczy, dostęp jest świetny z prawej, trochę gorszy z lewej przez akumulator (tu uwaga, trzeba mieć ręce jak bochenki chleba albo kilka rozmiarów za duży akumulator, żeby nie dać rady, skoro ja z moimi grubymi łapami nie miałem z tym żadnego problemu). A teraz najważniejsze, po wyjęciu postojówki z oprawką z reflektora może być problem jedną ręką wyciągnąć żarówkę w5w z oprawki i właśnie po to odkręcamy te plastiki nad reflektorami, po ich odkręceniu idealnie nad żarówkami powstaje mały otwór którym to przeciskamy wyjętą w5w w oprawce z kabelkami i mamy do niej idealny dostęp. Nie robiłem fotek ale myślę że każdy po odkręceniu osłonek będzie wiedział co jak i gdzie. Ponadto nie trzeba się brudzić i kłaść pod auto, a wymiany samych H7 można dokonać nawet w nocy na stacji, bo dostęp do nich jest bardzo prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdero Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Dziś wymieniałem lewą H7. Wstyd się przyznać, ale to była w ogóle pierwsza żarówka wymieniana w życiu :D Zajęło mi to niecałe 10 minut, robiłem tak jak jest w instrukcji - przez fabryczny otwór, a łape mam naprawdę sporą :) Polecam obejrzeć filmik na YT, jeśli ktoś to robi pierwszy raz to po omacku będzie o wiele wiele łatwiej, wiedząc jak to wygląda w środku. Osobiście proponuję jednak zachować kolejnośc z instrukcji, tzn. najpierw odpiąć kostkę, a potem sprężynkę (autor filmu zrobił odwrotnie). Link: Edytowane 7 Października 2015 przez asdero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi