hcm Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 i po ptokach. to nie była żarówka tylko płytka sterująca pracą świateł jest w spodniej części reflektora w niby szczelnej metalowej obudowie ale jak się okazało to w mało szczelnej bo po odkręceniu a raczej rozwierceniu nitów było jakieś widoczne zwarcie na płytce i po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy.koszty to 2 X 80 dla elektryka za "regeneracje" tej płytki(nowa około 400zł.) i mechanika za rozebranie całego przodu. zalecam wszystkim aby najpierw się dowiedzieli co jest uszkodzone ponieważ ja przed tą całą zabawą stwierdziłem że to żarówka i pognałem do sklepu wydając 287 złoty za jedną sztukę całe szczęście że znajomy przyjął ją jak się okazało że to nie to. tak nawiasem to w ASO chcieli 550 zł. za szt. a ja tę samą (osram xenarc D2S 35W) kupiłem prawie za połowę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 hcm, żarówki wymienia się zawsze parami, a tym bardziej ksenonową. Później widać jak auto ma jedną żarówkę białą, a drugą fioletową lub różową już. Druga sprawa to przetwornica w ASo kosztuje 1400zł za sztukę, a nie 400zł :) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 hcm, a taki sam zarnik xenonowy na allegro nowy z fakturą kosztuje 110zł (ostatnio kupowałem dwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcm Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Choina, na szczęście nie wymieniałem żarówki a wiem o tym że robi się to parami tylko o kasę chodzi, a cenę tej płytki to powiedział mi elektryk może miał na myśli używaną. kolek, wczoraj też zobaczyłem że są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arthas Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Ja stosuje i popieram wcześniej opisany patent wymiany żarówek... zdejmuję zderzak (4 śróby + po dwie w nadkolach) odkręcam troxem reflektor i już... Kiedyś próbowałem poprostu "wymienić" i mało nie dostałem zawału. Jeszcze raz gratulacje dla inżynierów Renault... mistrzostwo świata!! PS: Czy komuś opada czasem reflektor? końcówka siłownika od reflektora wyskakuję z zatzrasku(ten kto się tym bawił wie o czym piszę) ja nawaliłem silikonu w reflektor (dokładniej w w/w zatrzask) i narazie jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Nasze problemy z wymiana żarówek to jednak nic nadzwyczajnego w dzisiejszych czasach. W Cordobie/Ibizie aby wymienić prawą żarówkę, trzeba zdemontować filtr paliwa i zbiornik płynu do spryskiwacza. Natomiast żeby dostać sie do lewej trzeba wyjąć akumulator. Można też demontować nadkola lub poprosić małą Chinkę ze sprytnymi rączkami. W Megankach chociaż mamy te zaślepki w nadkolach, czyli full wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTTOMASSS Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Hejka! Dziś wymieniałem żarówki: mijania i pozycyjna w lewym leflektorze. Czas: 45minut!!!!! :evil: :evil: To jest skandal!!!! Jak można wymyślić takie coś?????? :) Jeszcze mijania jako tako ale pozycyjna???? nie ma jak jej złapać, zostaje tylko ciągnąć za kable!! Hmm a żeby wymienić żarówkę od długich to chyba faktycznie zostaje tylko wyjąć cały leflektor!! Podrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 TTTOMASSS, przy nowych autach innych marek wystepuja te same problemy Ja bym tez chcial zobaczyc tego inzyniera z biura konstrukcj renault jak wymienia zarowke :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yataman Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam serdecznie Dzis wymienialem filtr paliwa u siebie. Masakra!!! Odchylenie nadkola, i prawie na czuja. Mam na blokach takiego goscia ,,złota rączka" Gosc wykrecil mi zarowki bez sciagania zderzaka, itp. Zdjal tylko oslone akumulatora. Mam Megi II 1.9 DCI. Bylem u trzech elektromechanikow u mnie w miescie, nikt nie podjal sie podpiecia DVD pod fabryczny wzmacniacz ktory jest w bagazniku. ( Cabbasse ) Gosc zrobil mi to z lutowaniem w 30minut. Hehehhe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejas_p Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam, Właśnie wymieniłem żarówki w przednich reflektorach. Czytałem różne opinie jaka to masakra i wogóle, ale musze nieskromnie powiedzieć że zajęło mi to w sumie 20 minut, przy czym pierwsza 15, a druga 5 minut. Skęciłem tylko koła, nie demontowałem żadnego nadkola. Postępowałem zgodnie z instrukcją. 1. Sciągnąć klapkę zabezpieczającą 2. Odkręcić dekielek w lewo. 3. Odpiąć kostkę (trzeba troche poruszać na boki bo mocno trzyma) 4. Odpiąć zaczęp (pociągnąć do góry i w prawo) 5. Wyciągnąć żarówkę reszta analogicznie... Proste jak .... Jedyna wada to niekorzystna pozycja jeśli chodzi o ręke jest bardzo mało miejsca no i nic nie widać więc trzeba wszystko robić na wyczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeśli były to żarówki mijania, to wynik kiepski. Jesli kierunki lub drogowe, to juz nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Nie demonizujmy tak wymiany tylko małej żaróweczki. W tym wątku jest wystarczająca instrukcja: vide maciejas_p Żeby nikt nie narobił sobie niepotrzebnej pracy rozkładając pół samochodu :shock: , akumulator, zderzaki, spryskiwacz? Nie ma potrzeby !, przez nadkola jest wystarczająco . Chyba, że ktoś nie lubi popracować przy samochodziku. czas pracy w sumie około 15,20 minut dla dwóch. Obie nawet tylko na kołach skręconych w lewo, a łapki mam jak młody kowal. Wymieniając "długie" z góry pokaleczyłem się trochę, przy mijankach ledwo szramka na nadgarstku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blau Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Taaaa. W sumie jak się pokombinuje to wymiana żarówek od swiateł mijania i drogowych jest do przejścia w rozsądnym czasie. Wymieniłem je sobie dzisiaj na NightGuide'y. Ale wymyśłiłem sobie jeszcze kierunki SilverVision. no i się zaczęło. Z prawej strony po kilku niecenzuralnych komentarzach poszło jakoś ale po stronie kierowcy :evil: .... Jestem pewien że tę konstrukcję projektował sadysta. Jak można było zrobić za mało miejsca na wyjęcie żarówki??? Dopiero ostre kombinowanie manewry trzecim nadgarstkiem i sposobem udało się to ustrojstwo wyciągnąć. Naprawdę za to udogodnienie należy się coś na kształt nagrody Darwina. Na szczęście efekt jest na tyle satysfakcjonujący, że pozwala zapomnieć o tym koszmarze. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Chyba, że ktoś nie lubi popracować przy samochodziku. czas pracy w sumie około 15,20 minut dla dwóch ja jednak wolę sciągać zderzak,mam wtedy naprawdę lepsze dojście i nie zajmuje mi to więcej niż pół godziny(jedna osoba :-P )Tym bardziej,że nie robi się tego codziennie a rączek trochę szkoda ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 czas pracy w sumie około 15,20 minut dla dwóch i nie zajmuje mi to więcej niż pół godziny(jedna osoba :-P ) Mówimy o żarówkach "dwóch" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi