pawgaj1 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 witam . dwa tygodnie temu założyłem właśnie komputer pokładowy do mojej meganki. kupiłem licznik angielski ( razem z manetką do tego kompa) kolega przeprogramował na europejski podmienił "cyferblaty" podłączył dwa kabelki i śmiga jak powinien .mało roboty i mały koszt ( 80 złotych) a wszystko na oryginale. jakby ktoś chciał więcej info to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 no chętnie usłyszymy coś więcej. do mojego klekotka też da radę taki patent zrobić czy tylko benzyna. jakie to dwa kable i do czego służą i z skąd idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgaj1 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 więc to zalęzy jaki jaki licznik ja mam megane z 2000r i tam jest licznik inny niż w tych starszych ale trzeba poszukać taki jak jest w waszych megankach ( a są na pewno z kompem pokładowym)a kabelki idą od skrzynki pod maską ( jeden od spalania drugi od kilometrów przejechanych itp ) do licznika ( pod warunkiem że jest zamontowany komputer pod maską ) wpina sie je w odpowiednie piny i już działa natomiast manetka ma też jeden kabelek który podpina sie do licznika i tyle . w jakie piny wpina sie kabelki ( pisze o mojej megi ) to napisze bo muszę sie upewnić żeby źle nie podać ( w najbliższym czasie [ Dodano: 2008-04-15, 11:38 ] aha każdy licznik czy to angielski czy to europejski ma na wyświetlaczu opcje w milach jak i kilometrach zależy która jest aktualnie opcja zaprogramowana ( czyli miejsce przeznaczenia pojazdu - kraj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 OFTOPUJĄC: Z powyższego posta wynika, że każda Meganka co ma wtrysk sterowany komputerem, ma komputer pokładowy. Tylko jedne mają wyświetlacz a inne nie. (tak jak moja Renia :P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 no to raczej w prostym dieslu opada taka zmiana. bo wtrysk jest mechaniczny i tak prawdę mówiąc to pod maską u mnie brak komputera takiego jak w benzynie i nawet nie przychodzi mi do głowy czy coś takiego się znajdzie. u mnie zaś mam wyświetlacz w liczniku ale to i tak za wiele raczej sie nie zda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 gojgien,myslke ze masz racje :P Zerknij do ksiazki -tam jasno nam napisali ze z 50 pinia komputera sterujacego silnikiem wychodzi "sygnał o wydatku pompy paliwa dla komputera pokładowego ( jelsi jest zamontowany)" Swoja droga sadze ze to złe przetłumaczenie bo raczej jest to czas otwarcia wtryskiwacza ale niewazne... Tak czy inaczej namierzyłem kiedys na ktory pin w liczniku ma wchodzic ten kabel-jest to bezbarwne złacze ,pin czwarty pawgaj1 napisz nam jak przeprogramowac zeby były kilometry :P I jesli dasz rade ,to wrzuc fotki. Napisz tez skad dokładnie pociagnac ten kabel od predkosciomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jeśli to rzeczywiście będzie takie proste to chyba założę sobie takiego kompa :P Tym bardziej ze mamy takie same silniki i jeśli Tobie się udało to mnie też musi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgaj1 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 wkrótce to wszystko opisze tylko na chwile obecna cały czas siedzę w robocie i nie mam czasu rozkręcić deski zeby zobaczyć jak te kabelki idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal182 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam ja własnie w mojej megance skaczyłem montaz licznika z kompem.Meganka jest 1996 roku czyli stare liczniki. Wpiałem sie tylko w 2 pin w kostce brązowei abym mógł przełączac funkcje. Wszystko było by Ok ale nie mam informacji o spalaniu tylko o paliwie ile w baku i km przebytych. Wiem ze musze z pinu 13 w kompie poprowadzic kabelek do licznika tylko nie wiem w jaki pin. Moze ktos pomoze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Chyba Rafał182 słąbo przeczytałes temat :P Jak napisałem wczesniej,jest to czwarty pin w przezroczystej kostce wchodzacej do licznikow.Licznik prawdopodobnie masz ten sam.U mnie jest 1.6 8V z 1996 roku,licznik kilometrow analogowy.Dzienny przebieg tez analogowy.Opisz jak podłaczyłes manetke od wycieraczek.Poprostu przełozyłes dzwignie zapiełes kostke elektryczna nad kolumna kierownicy i juz zadziałało wszystko oprocz spalania chwilowego?? p.s. kupie zegary do megane z komputerem pokładowym :P Od anglika lub wersji kontynentalnej Na ogłoszenia o kupowaniu, jest specjalny dział na forum - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal182 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Czesc Wczoraj zamontowałem kabelek o spalaniu tak jak pisałes do 4 pinu w przezroczystej kostce z pinu 13 w ecu. Wszystko działa pięknie. Narazie nie mam tej manetki z dodatkowym guzikem tylko dorobiłem przycisk. Własnie sie za taką manetko rozglądam. Do manetki trzeba bedzie kabel doprowadzic gdyz nie ma nawet go wpiętego w licznik i połączyc z masa do przełączania funkcji. Jak coś mogę wstawic kilka fotek jak mi to wyszło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafi Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Mozesz pokazac jak to wyglada i moze zrobicie jakis HOW TO z opisem ( fotkami?) chetnie pokusze sie o cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Ja również jestem zainteresowany. Choć nie bardzo wierzę że to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol89 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 ja mam megane z 98 roku silnik 1.6 8V 90KM i licznik kilometrów cyfrowy czy do mojej meganki montaż będzie równie prosty ?? Czekam na tutoriala:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobasek3 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Mam scenica z komputerem pokladowym zalożona jest w nim instalacja gazowa i nie wiem czy komputerpokazuje dane z gazu jak pali na gazie czy tylko p-aliwo jak to sprawdzic :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi