yawabusa Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Witam. W moim Megane 2 ph1 1,9 dci pojawił się problem z rozrusznikiem. Przy próbie odpalenia, rozrusznik kręcił, ale nie łapał "na silnik". Taka sytuacja zdarzała się nawet trzy razy z rzędu. Później łapał od razu. Został wymieniony rozrusznik na nowy. Jednak dwa odpalenia auta po wymianie i problem powrócił. W międzyczasie odczytałem błąd na CLIPie- DF025: Złącze diagnostyczne skrzynki podgrzewania. Czy ten błąd może mieć jakiekolwiek powiązanie ze sprawą rozrusznika? Co może jeszcze być przyczyną problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 W międzyczasie odczytałem błąd na CLIPie- DF025: Złącze diagnostyczne skrzynki podgrzewania. Czy ten błąd może mieć jakiekolwiek powiązanie ze sprawą rozrusznika? Ten błąd dotyczy zazwyczaj spalonej świecy żarowej i nie ma najmniejszego wpływu na pracę rozrusznika. Prawdopodobnie masz uszkodzone zęby na wieńcu zębatym koła zamachowego, silnik praktycznie zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu i ciągle te same zęby wieńca biorą udział w zasprzęgleniu rozrusznika. Może coś tam się już wyrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yawabusa Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Przy drugiej próbie odpalania, wał korbowy nie obrócił się, a mimo to silnik się uruchomił. Wersja uszkodzonych zębów koła zamachowego w tym przypadku jest prawidłowa? Może jeszcze sprawa elektryki do rozrusznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Założyłem, ze wymieniony rozrusznik i jego bendix jest sprawny. W pierwszym poście napisałeś, że za każdym razem rozrusznik kręcił tylko nie załapywał zębów na kole zamachowym więc elektryka załączająca rozrusznik jest sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yawabusa Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 No tak, dźwięk wskazywał na to że dostaje sygnał z komputera. W przyszłym tygodniu pojadę z reklamacją rozrusznika. Ciekawe co wyjdzie teraz jak sprawdza dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave7 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Na moje to niestety również problem z wieńcem na dwumasie. Sam właśnie borykam się z takim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yawabusa Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Możesz powiedzieć ile mniej więcej taka sprawa kosztuje i jak jest z wymianą tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Czytam czytam i nie wierzę. W megance niszczą się zęby na kole zamachowym, a nie bendiks w rozruszniku????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave7 Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 W poniedziałek będę to wszystko robił. Dam znać jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Czytam czytam i nie wierzę. W megance niszczą się zęby na kole zamachowym, a nie bendiks w rozruszniku? Nie tylko w renówkach tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yawabusa Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Zauważyłem że problem występuje gdy nie zaswieci się lampka świec zerowych. To wtedy i 3 razy próbuje odpalić. Zaczyna wtedy działać jakby wentylator w komorze silbika. Gdy zwkoncu zaświeci się lampą świec zarowych i zgasnie, auto odpali. Pisałem w pierwszym poście ze na kompie miałem błąd DF025. Może to przekaźnik świec zarowych szwankuje a nie rozrusznik? Dodano: 21 mar 2016 - 14:15 Ten wentylator to od chłodnicy się uruchamia. Chyba niepotrzebnie rozrusznik został wymieniony :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Nie tylko w renówkach tak się dzieje. To w czym jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Do Fezz. Gdybyś czytał cały wątek od początku to nie wyciągałbyś takich wniosków, że w megankach lecą zęby na wieńcu koła zamachowego. Założyciel postu trochę niezdarnie opisał swój problem myląc pracę rozrusznika z pracą wentylatora. Przy próbie odpalenia, rozrusznik kręcił, ale nie łapał "na silnik". Taka sytuacja zdarzała się nawet trzy razy z rzędu. Później łapał od razu. Został wymieniony rozrusznik na nowy. Jednak dwa odpalenia auta po wymianie i problem powrócił. Z tego opisu można wykluczyć uszkodzenie rozrusznika lub bendiksa. Tym bardziej, że nowy rozrusznik według opisu autora też pracował a nie zazębiał. Czyżby w nowym też bendix, raczej mało prawdopodobne. Jedyny logiczny wniosek to rozklepane lub wykruszone zęby na wieńcu. A wyrobione zęby na wieńcu to osobiście spotkałem między innymi w fiatach i audi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Widzisz aniewa, bo ja nigdy nie spotkałem uszkodzonych zębów na kole tylko uszkodzone bendiksy. Przy próbie odpalenia, rozrusznik kręcił, ale nie łapał "na silnik". Akurat tego nie da się zrozumieć inaczej niż uszkodzony bendiks, chyba że zęby na kole, co jest jakąś abstrakcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Uszkodzenia zębów koła zamachowego też się zdarzają, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi