Adus01 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem białej Meganki Coupe III, 2.0 16v. Automat. Zakupiłem juz czarne felgi o rozmiarze: : 7,5"x17" ET40 Rozstaw śrub 5x114.3 Średnica otworu centrującego 73mm Z uwagi, że niezbyt się znam na doborze felg innych niz dedykowanych, stąd moje pytanie. Jaki rozmiar opon będzie pasował do tych felg i co polecacie (bezpieczeństwo, wygląd). Czy różnice stanowi rozmiar felgi 7,5" i mocowanie ET40 w stosunku do dedykowanych? Chodzi też o wygląd i dobre spasowanie: - 205/50/17 - 205/55/17 - 225/45/17 Drobna, ale cenna uwaga, autem będzie sie poruszała głownie moja żona ;) ;) ;) Z uwagi,że auto głownie użytkowane będzie w mieście, zastanawiam sie nad nw. markami opon ekonomicznych: - Dayton D320 XL, rant ochronny na felgę, - Nankang NS-2 XL, - GOODRIDE SA37 XL. Za wszelkie sugestie bede wdzięczny. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Adus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Pierwsza sugestia jest taka że DAJ SOBIE SPOKÓJ Z CHIŃSKIMI OPONAMI już lepiej poszukaj Dębicy (produkcja Francja Polska) ewentualnie Sportiva (produkcja Rumunia Polska) będą tylko trochę droższe a 1000% bardziej pewniejsza. A druga sprawa jest już temat odnoście doboru felg i opon. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adus01 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedz. Mam już te felgi i myślę o oponach rozmiarze dedykowanym dla mojego silnika - 205/50/17 Ale gdzieś na kalkulatorze felg czytałem, że dla rozmiaru felgi 7,5"x17" min. to szerokość 205, a najlepsza to przedział 215-235 Stąd też pytanie, czy min. osłabi np. bezpieczeństwo i czy się dobrze wpasuje (również wizualnie chroniąc felgę). Jeśli chodzi o opony, to czytałem troszkę o nich (opinie, testy, użytkownicy) i z typowych ekonomicznych opon polecają właśnie te. Daytona produkcja Włochy. Dobry stosunek klasy mokro/ekonomicznie. A budżet mam już mocno okrojony, 800zł. ;( Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Kup takie (rozmiar) jakie są homologowane do Twojego auta. Każde inne to proszenie się o kłopoty w razie jakichś nieprzyjemnych sytuacji. Ubezpieczyciele zwracają uwagę na rozmiary opon. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Dayton nie jest chińską oponą, to budżetowa marka Bridgestone, moim zdaniem warta uwagi. Miałem zimówki Dayton i nie było źle, tylko głośno. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 1) Forum zostało podzielone na działy po to żeby łatwiej znaleźć informacje. 2) Ta felga nie będzie pasować nie to ET, nie ta szerokość, nie jest homologowana do Twojego auta polecam Przenoszę do odpowiedniego Działu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Akurat ta podlinkowana rozpiska jest hm... często nie teges nawet jeśli patrzeć na felgi "standardowe". Standardowe zależały od wyposażenia i np można w 130tce (1.4) mieć 7J i 205/50/17 (a nie 6.5j albo 7j i 225/45/17) I pewnie wiele wiele innych różnic. Patrzeć trzeba na bok drzwi co w danym aucie danego roku producent wkleił a potem przeliczać jeśli już się ma inny rozmiar felgi. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez behbeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adus01 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) 2) Ta felga nie będzie pasować nie to ET, nie ta szerokość, nie jest homologowana do Twojego auta polecam Piszesz, że nie będzie pasować, ale na logikę skoro ET do mojego modelu fabrycznie "polecane" jest między 35 a 45, to felga z ET 40 i oczywiście takim samym rozstawem śrub czyli 5x114,3 musi pasować. A czy opony o wymiarach 205/50/17 będą pasować na felgę 7,5"x17 No i dobrze sie prezentowac? B) Ze względu na nasze drogi i komfort jazdy wolałbym nie zakładać 225/45/17. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Adus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedz. Mam już te felgi i myślę o oponach rozmiarze dedykowanym dla mojego silnika - 205/50/17 Ale gdzieś na kalkulatorze felg czytałem, że dla rozmiaru felgi 7,5"x17" min. to szerokość 205, a najlepsza to przedział 215-235 Stąd też pytanie, czy min. osłabi np. bezpieczeństwo i czy się dobrze wpasuje (również wizualnie chroniąc felgę). Jeśli chodzi o opony, to czytałem troszkę o nich (opinie, testy, użytkownicy) i z typowych ekonomicznych opon polecają właśnie te. Daytona produkcja Włochy. Dobry stosunek klasy mokro/ekonomicznie. A budżet mam już mocno okrojony, 800zł. ;( Brałem ostatnio nówki kormoran gamma b2 205/50/17 w cenie poniżej 800 za komplet (allegro). Po kilku trasach jestem zadowolony. Jak za tą cenę nie ma się do czego przyczepić. Produkcja serbia i posiadają rant ochronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adus01 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Też słyszałem dobre opinie o nich. Ja pozostanę przy Dayton. Tylko czy rozmiar felgi 7.5" będzie miał wpływ na założenie opony 205/50/17? Czy będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Rożnica miedzy 205/50/17 a 225/45/17 jest praktycznie tylko w szerokości, a ta aż tak nie zmienia komfortu. 225 będą tez lepiej wyglądać na 7.5j a do tego często są tańsze niż 205/50/17, bo to bardziej popularny rozmiar. 205 jeśli wg rozpisek jest w zakresie felg 7.5j to też bym się nie bal bardzo o wygląd. Co innego, ze wygląd zależy od tego jak dana opona się układa. Różne modele tego samego rozmiaru mogą wygalając trochę inaczej na tej samej feldze.. przynajmniej taki wniosek mam po przymiarkach 225/45/17 do 7j... ostatecznie zostałem na oryginalnym 205/50/17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi