nowakov Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam, mam dziwną sytuację z Megane II 1,6 16V. Zdarzyło się to już jakieś półtora roku temu po raz pierwszy. Mianowicie prawdopodobnie w ciągu kilku dni ubyło oleju z 3 kresek do minimum. Dziś również podobna sytuacja. Jakiś tydzień temu wskaźnik pokazywał 3 kreski. Dziś zapaliła się kontrolka serwis i pokazywało mały poziom oleju. Ostatnio po tym zdarzeniu po dolaniu oleju nie ubyło do wymiany nic. Po wymianie oleju do dziś również nic nie ubyło a przejechałem około 8 tyś km. Miarką raczej nie wyrzuca bo nie widać śladów. W osłonce z wiązką elektrycznej przy miarce jest sporo oleju. Którędy może wyrzucać i dlaczego. Nagle ubyło około 250 ml. Dodam że silnik zagazowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Może puszczać górą, przez pokrywę zaworów (zobacz czy nie masz bajorka w otworach świec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakov Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) przy świecach sucho. po uzupełnieniu oleju na razie nic nie ubyło. Wydaje mi się, że był to jednorazowy wyrzut - tylko skąd? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 A nie było przypadkiem jazdy z prędkością powyżej 120km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakov Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Papuga Zimą jeździłem tylko po mieście z prędkością do 80 km/h. W tamtym czasie robiłem trasę, i faktycznie na autostradzie mogło być pow. 120. Latem ubiegłego roku na autostradach i ekspresówkach zrobiłem jakieś 15 tyś i nie wziął ani grama oleju. Dlaczego pytasz o te 120 km/h? Może być tu jakaś przyczyna? Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Bo to wieksze temp oleju i szybciej wyparuje latem, glownie... Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 W tamtym czasie robiłem trasę, i faktycznie na autostradzie mogło być pow. 120. Bo miałem podobnie, jak auto było dłużej pogonione na autostradzie, że trochę ubyło oleju. I prędkość była powyżej 120km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakov Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Nieładnie tak mnie przedrzeźniać :!: A było widać wycieki? Ja miałem olej w osłonce od przewodów elektr. i na płycie pod spodem. Do dziś od dolania przejechałem 1500 km i nic nie ubyło. Gdzieś gwałtownie wyrzucił i wszystko wróciło do normy. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Nie wywalił Ci czasem przez otwór od bagnetu oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakov Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Bagnetem nie wywaliło, bo miarka jest niżej niż te przewody i nie ma przy niej śladów. Pierwsza moja myśl taka była, jednak nie tędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 A było widać wycieki? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi