gollup Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Witam Mam pytanie do Koleżanek i Kolegów, a raczej prośbę o sugestie dotyczące sprawdzonego środka oraz sposobu czyszczenia i pielęgnacji kierownicy skórzanej. Mój Scenic ma już 5 lat i niestety pominąłem ten temat "profesjonalnie" (czyszczenie polegało tylko na przetarciu wilgotną szmatką kierownicy) i zauważyłem że w dwóch miejscach (tam gdzie najczęściej trzymam dłonie) pojawiła się chropowatość i małe ubytki lakieru. No cóż trochę przespałem sprawę ale może coś doradzicie i jednak się da coś uratować (nie jest to jeszcze stan wymagający lakierowania). Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 W poprzednim aucie miałem jasno beżową skórę chyba na wszystkim. 16 lat miał samochód, więc jej stan był już dość słaby. Wysuszona, miejscami pojawiały się płytkie pęknięcia. Kupiłem środki firmy Gliptone i mogę szczerze powiedzieć, że działają cudnie. Pachną nowiótką skórą, nawilżają ją, dzięki czemu jest miękka i elastyczna (na ile skóra może być elastyczna). Gliptone ma też zestawy naprawcze. Na Twoje potrzeby uważam, że cleaner i odżywka wystarczą. Są to dość drogie produkty, ale bardzo wydajne i starczą na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 A ta skóra to prawdziwa skóra , czy "plastik-fantastik" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Ba,....zakładam że tak. Auto (Scenic 3 Expresion) kupiłem w salonie z oryginalnie obszytą kierownicą. Renault w specyfikacji opisało, że to skóra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Niestety, muszę Cię zmartwić. To skóra z plastikowej krowy. :) Było już dosyć dużo na ten temat na forum. Stosowanie środków typowo do skóry bez sensu a w pewnych przypadkach może nawet ze szkodą dla "skóry"- środki na bazie rozpuszczalników mogą działać szkodliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jar_khaos Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A kierownica z przetłoczniami z wersji GT też jest z gumowej krowy? Czy można ją traktować środkami do skóry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Lelupi dzięki za odpowiedź. Ale w razie czym ją zabezpieczyć. Mam już ślady początku przetarcia i ubytków farby. Czy pozostaje mi tylko czekać końca i obłożyć prawdziwą skórą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Środkami do tworzyw sztucznych, ale nie na bazie silikonu. Myślę, że pot z dłoni działa mocno niekorzystnie na tworzywo obszycia skóry. W sumie to nie ma na co czekać, tylko obszyć prawdziwą skórą i po kłopocie. W megane 2 obszywałem, efekt był lepszy niż "fabryczny", idealnie dobrany kolor, połączone częściowo ze skórą perforowaną. Oczywiście pełne obszycie, łącznie z ramionami. Widzę, że jesteś z Krakowa, na Allegro ktoś wystawia już obszyte z Knurowa. Może warto podjechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Dzięki bardzo Lelupi za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbmastermx Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja kupiłem drugą kierownicę i po problemie. Gałkę i mieszek zakupiłem pod kolor u użytkownika Maniol z alledrogo. Kierownica jest skórzana w Scenicu jak i gałka biegów. Mieszek jest z ekoskóry. Tak to wygląda po zmianie kierownicy. Dla porównania jest zdjęcie starej i nowej kierownicy. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez mbmastermx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Za niedługo pewnie będzie wyglądać jak poprzednia niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbmastermx Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Hehe mam nadzieję, że nie. Samochód kupiłem od szefa, który nigdy przez 180tys km nie zaimpregnował lub przetarł jej. Ja już po umyciu specjalnym płynem tenzi nałożyłem powłokę kwarcową na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi