Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Głośna praca silnika, check engin

Megane03

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś robię źle. Niedawno stałem się posiadaczem megane kombi z 2003r z silnikiem 2.0 135km. Auto ogólnie dobrze przyspiesza ładnie się prowadzi. Niepokoi mnie głośna praca silnika na wolnych obrotach, po przekroczeniu 1100obrotów specyficzny klekot zanika, niby one głośno pracują ale wątpię żeby aż tak głośno. Dodatkowo ostatnio zdazylo doprowadzić do sytuacji gdzie jechałem kilka km na rezerwie. Po zatankowaniu zapalił mi się check engine z serwisem i nie gaśnie, poza tym nic się nie dzieje. Możliwe to jest że zapalił się przez brudny filtr paliwa? Pozdrawiam

• Like 1

Taki sam motor jak mój. Do czasu aż nie zmieniłem KZFR miałem akustycznie diesla ;) Po zmianie autentycznie przestałem słyszeć silnik na biegu jałowym, także różnica jest ogromna. Odpowiednio serwisowany (olej co 10.000, filtry itp) odwdzięcza się cichą i bezawaryjną pracą - wiem z własnego doświadczenia. Co do kontrolki to podjedź do diagnosty i sprawdź jaki błąd wywalił i co się dzieje. Możliwe że zdycha KZFR i coś jeszcze.

• Like 1

Tak już zlokalizowane że kzfr :) trochę z kieszeni pociągnie ale trudno trzeba zrobić. Pozdrawiam

Dodano: 29 wrz 2016 - 10:38

Jeszcze jedno pytanie. Ten palący się check engine to błąd nr 130. Przepływka czy sonda? W sumie większych zmian w zachowaniu auta nie zauważyłem może ciut więcej pali.

• 2 miesiące temu...

przypne się do tematu

Jak pracuje silnik 2.0 16V mój troche jak diesel takie terkotanie, czy to normalne czy slychac zawory i to zły znak?

I jeszcze przy okazji, czy wasz silnik zimą też długo trzyma ciepło? U mnie po jeździe i po 2 godzinnym postoju w aucie jest ...ciepło... a silnik ma temperature 60 stopni. Aż boję się lata. Czy to normalne przy tych silnikach?

tydzien temu było ponizej 0 stopni Celsjusza wiec chyba zima nie?

Czy kompletna awaria KFRZ skutkuje tym samym co zerwanie paska rozrządu?

Czy wyesploatowanie KFRZ objawia sie tym że ma luzy? Czy moze nie byc luzów a i tak jest do wymiany?

Edytowane przez Jarkoo87

Co do awarii KZFR to niektórzy mówią, że kompletne jego uszkodzenie zakończy się po prostu pełnym zablokowaniem koła i co za tym idzie brakiem zmiennych faz, w ASO na przykład mnie ostrzegali, że nie gwarantują iż KZFR czegoś nie uszkodzi, zresztą co innego mogliby powiedzieć...Raczej nikt nie da gwarancji, że uszkodzenie KZFR nic złego nie zrobi w silniku. Co do wyeksploatowania to jest tutaj obszerny temat, gdzie któryś użytkownik zrobił sekcję zwłok tego koła. Wyrabia się zapadka i koło nie może się zblokować w odpowiedniej pozycji, przeskakująca zapadka terkocze. O luzach nie słyszałem.

Edytowane przez droopy

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!