mireczek01 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 8200275057 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Mam do Was pytanko. Zabieram się również do wymiany uszczelek kolektora i zastanawia mnie fakt czy w każdej Megane 2 Ph1 była montowana taka uszczelka odmy? 8200236726. Gdzieś w internecie znalazłem informację, że była ona od 2005 roku dopiero montowana. W sklepach internetowych częściej występuje ta owalna uszczelka, montowana prawdopodbnie w kolektorach poprzednich meganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Mylisz uszczelki, nr 8200236726 jest pomiędzy kolektorem, a pokrywką rozrządu, a 8200275057 pomiędzy kolektorami: . Mam megankę 1,6 16V K4M z 2003 roku i są w niej montowane obydwie uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) A zauwazyłes różnice w reakcji dodawania gazu po wylaniu oleju z kolektora? BO u mnie jak wylałem i odpalam i ruszam jak zawsze to zamiast normalnie to gwałtownie rusza...ale po kilkunastu ruszania spod swiateł wróciło do normy... Edytowane 21 Listopada 2016 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Nie zauważyłem, bo nim nie jeżdżę, to samochód żony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en 57 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) airbites może przepustnica Ci się przyucza. U mnie akurat obroty jałowe weszły na wyższy poziom ok 1200obr i reakcja na gazowanie również jest zawyżona. Dodano: 03 gru 2016 - 02:59 Powiem Wam szczerze że już trochę się pogubiłem z tymi uszczelkami pomiędzy kolektorem ssącym i tym przy bloku silnika. Zrozumiałem, że ta (całościowa) o nr katalogowym 8200066662 jest tylko na papierze, ale podczas poszukiwań w necie można ją spokojnie kupić. Nie ma jej u mnie w silniku, stąd nie wiem czy kupić czy nie - trochę się pogubiłem. Te jajowate uszczelki numerze katalogowym 8200275057 naturalnie mam, ale po dzisiejszej inspekcji silnika uważam że będę musiał je wymienić bo olej brudzi okolice wtrysków. Pytanie moje, o co chodzi w końcu z ta uszczelką pierwszą? :D Bo odnoszę wrażenie, że ta pierwsza została niejako później wymyślona jako dodatkowy sposób na uszczelnienie tego miejsca ;) Objaśnijcie proszę bo czytam to wiele razy i nie nadążam :) Edytowane 3 Grudnia 2016 przez en 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Ta uszczelka 8200066662 jest pomiędzy żeliwnym blokiem silnika, a aluminiowym kolektorem ssącym. Do niego (aluminiowego) dopiero jest dokręcany plastikowy kolektor z "jajowatymi" uszczelkami. Edytowane 3 Grudnia 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en 57 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 mireczek01 Serdeczne dzięki :D Teraz mam jasność, kupuję te 4 owalne i koniec :D Dodano: 05 gru 2016 - 11:37 Witam ponownie. Czy zawór olejowy KFZR jeżeli puszcza minimalnie olej, można jakoś uszczelnić? Nie pamiętam czy miał jakąś uszczelkę, a widzę, że od ostatniego wyjmowjnia i czyszczenia, nadal się tam poci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Chyba ma ale musisz kupic w sklepie z gumami czy coś. Bo nie występuje jako zamienna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en 57 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Airbites. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Odkopie temat, po 25tyś km znowu cieknie no chyba lekka przesada. Też tak macie?? Może uszczelnic to silikonem silnikowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Czy miałeś syk zasysanego/wysysanego powietrza przy dodawaniu gazu gdy była ta usterka czyli prawdopodobny wyciek z kanału odmy ? Wiem, że dyskusja zakończyła się już dawno ale może autor wątku zagląda jeszcze na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Syk powietrza przy dodawaniu gazu istnieje przy nowej jak i cieknącej uszczelce w tym silniku to jest normalne . Ja założyłem nową oryginalną i lekko przesmarowałem silikonem do silników i na razie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Czyli rozumiem, że dodanie silikonu do uszczelki rozwiązało problem z odgłosem syku powietrza przy gazowaniu? dodam, że u mnie jest aż tak, że w kabinie słychać to wręcz okropnie.... a uszczelka od odmy i reszta od całego kolektora funkiel nówka oryginały. Edytowane 3 Marca 2019 przez Dawid2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Syk będzisz słyszał bo zasysa powietrze, tego nie unikniesz w tym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi