mgodzieba Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam, nabyłem samochód pod koniec lata kiedy na dworze było jeszcze dość ciepło. Od kilku dni zrobiło się chłodniej i zauważyłem że samochód rano uruchamia się inaczej niż dotychczas (15h postoju na parkingu). Po około 10-15sec wyrównuje pracę i jest ok. Podczas jazdy nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Dodam że dotychczas jeździłem samochodami benzynowymi i nie mam doświadczenia w rozpoznawaniu problemów diesla. Proszę o opinię ewentualną poradę. Poniżej zamieszczam link do filmiku który nagrałem. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Zmieniałeś filtr paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgodzieba Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Nie. Myślisz że może być zapchany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Trzeba wyeliminować jakieś elementy, zanim dowiesz się tutaj od jednego usera o opiłkach bądź panewkach. Filtr zmieniaj co 60 kkm MAX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgodzieba Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Poszedłem tym tropem. Filtr zamówiony. Tak, tak poznałem już tych proroków od panewek i korbowodów :) Dzięki, dam znać po wymienianie czy dyskomfort ustąpił. Edytowane 7 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Faktycznie jest takie twarde wahnięcie na początku. Filtr zmień, jak nie wymieniałeś i może spróbuj dolać oleju 2T do paliwa. Jak masz FAP to spróbuj dolać LIQUY MOLY 1052 lub RAVENOL SKUTER. Powinno zdecydowanie poprawić pracę silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgodzieba Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Po wymianie filtra i dolaniu czynnika o którym wspomniałeś, problem nie ustąpił. Serwis stwierdził że przy tym przebiegu istnieje prawdopodobieństwo że problem leży w świecach. Odczekam do nowego roku i oddam auto do sprawdzenia czy któraś ze świec nie umarła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Witam. U mnie działała tylko jedna świeca, check engine nie świecił się a po podłączeniu zwykłego elm-a pokazał błąd P0380. Świece wymieniłem, różnicy nie było - ale to było jeszcze latem jak było ciepło. A jaki przebieg autka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgodzieba Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Na chwilę obecną 95500km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Po wymianie filtra i dolaniu czynnika o którym wspomniałeś, problem nie ustąpił. Serwis stwierdził że przy tym przebiegu istnieje prawdopodobieństwo że problem leży w świecach. Odczekam do nowego roku i oddam auto do sprawdzenia czy któraś ze świec nie umarła. Pozdrawiam Przecież świece można w 10 minut sprawdzić i ewentualnie wykluczyć. W 1,5 dCi nie ma informacji o uszkodzonej świecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Witam. O uszkodzonej świecy nie ale po wymianie świec błąd P0380 zgasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgodzieba Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Jesteś wstanie napisać mi jak mogę sprawdzić świece? Dzięki Edytowane 7 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Witam. Sprawdzał to majster, który je wymieniał. W tej kwestii nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Jesteś wstanie napisać mi jak mogę sprawdzić świece? Dzięki najprościej bez wykręcania, sprawdzenie działa/nie działa:1) zdjąć fajkę ze świecy 2) grubszy przewód elektryczny podłączyć z jednej strony do "+" na akumulatorze 3) drugą strona przewodu ostrożnie (by nie zrobić zwarcia) dotknąć górnej wystającej metalowej części świecy 4) jak zaiskrzy to świeca sprawna W związku z tym, że w silniku dCi świece pracują także po uruchomieniu silnika (przez to szybciej się zużywają) warto po 5-6 latach zamienić na nowe. Oczywiście zależy kto ile jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 magodzieba obejrzyj to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi