Recive Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jestem posiadaczem Megane III Coupe 1.4 tce. Mam pytanie odnośnie pracy turbiny I jej charakterystyki. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Też macie wrażenie, że czasami ładuje pełne doładowanie po przekroczeniu 2 tys obrotow a czasami nie? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jak jechalem nim pierwszy raz to aż byłem zdziwiony, że tak ładnie sie zbiera. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Teraz wydaję mi się, że zaraz po rozgrzaniu nie ładuje pełnego doładowania? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Dzięki! Regulamin pkt. 5.6, 5.9 -Prezes Edytowane 19 Listopada 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Apetyt rośnie w miarę jedzenia:) Mi też przy pierwszej jeździe wydawało się, że to rakieta. Ale obiektywnie patrząc, to mimo wpływu przyzwyczajenia, to nie zauważyłem spadku osiągów. Inna rzecz, że wykresy pokazujące wysoki moment od 2tyś obrotów mają się nijak do rzeczywistości, bo serio, do 3 tyś to niewiele się dzieje. Owszem do zwykłej jazdy to wystarczy, ale np. włączając się do ruchu na ekspresowej dobieram bieg, by było ze 3,5 do 4 tyś. Gdybym miał wrażenie, że coś jest nie tak, to bym pojechał podpiąc samochód pod komputer;) Edytowane 16 Listopada 2016 przez Michal_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recive Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Dlatego wolałem zapytać na forum. Wydaję mi się, że już się przyzwyczaiłem I już takiego wrażenia nie robi :) A czy Wam też turbinę świszczy na zimnym? Dzięki Edytowane 19 Listopada 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Zobacz charakterystykę silnika ;1.4 TCE 16V 130km... co o tym sądzicie?? Auto masz od nowości ?? z którego roku? uzupełnij stopkę , Jak będziesz dawał za dużo gazu na zimnym silniku, zwłaszcza zimą to Turbo ci się rozleci. Poczytaj jak obchodzić się z turbo, Sprawdź luzy na wałku wirnika turbiny. Jeżeli są minimalne to nie jest tak źle ale jak są duże no to się robi nieciekawie. Mogą być poprzeczne i wzdłużne, a potem oglądnij układ wydechu, może gdzieś jest dziurka, lub wydech do wymiany lub popuszczone opaski na układzie dolotu. Z katalizatorem nic nie było robione?? Olej stosujesz zalecany ?? Edytowane 16 Listopada 2016 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recive Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Auto mam od niedawna, rok 2009 :) Na zimnym nie przekraczam 3 tys, turbinę też studzę. Przebieg 60 tys, więc nic nie sprawdzałem jeszcze. Zapytałem o spostrzeżenia innych użytkowników. W piątek jadę na wymianę oleju na Elfa. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam, a jesteś w stanie zmierzyć czas w jakim auto przyspiesza na piątym biegu od np. 60 do 100, lub czwartym biegu od 40 do 80? I zapisać przy tym, jakie obroty ma przy 40 na czwórce(różne skrzynie) Ja tez mam podobne wrażenie, że auto nie ciągnie tak jak powinno i też nie jestem pewien czy to po prostu złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylan Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 może coś takiego http://www.zeperfs.com/en/fiche3127-renault-megane-iii-1-4-tce.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi