Paweł_Sz Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Hej, meganka III 1.6 16V 80kkm przebiegu z 2011 roku. Dziś po raz pierwszy, po nocy autko nie chciało zapalić (wczoraj jeździło jak burza). Kręciło rozrusznikiem jak szalone, dopiero chyba po kilku- kilkunastu próbach, machając przy tym pedałem gazu zapalił. Zanim trochę się rozgrzał musiałem go trzymać pedałem gazu na ok. 2000 obr/min, bo chciał gasnąć. Potem już bez problemów. Po kolejnej próbie odpalenia, po ok. 8 godzinach zapalił od dotknięcia. Co to za licho, przepustnica (nigdy jeszcze nie czyszczona), czujnik położenia wału czy może cewka? Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Artrek, strasznie słabo Ci kręci. Ja bym obstawiał akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artrek Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) wymieniłem akumulator i jest bardzo duża poprawa nie wiem czy jest już tak jak powinno być ale na tą chwile jestem zadowolony i nie kopie dalej zostawiam tak jak jest dzięki za pomoc !!! Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 22 Lutego 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adeknon Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Miałem ten sam problem. Megane III 1.5dci Start/Stop. Co powodowało słabe odpalanie przy niskich temperaturach ? słaby akumulator nie był w stanie nagrzać dobrze świec (był 520ah startu), okazało się że przez moje próby odpalania padły świece (prawie nowe) ... Mechanicy rozkładali ręce co pali mi świece, a tu była prosta odpowiedź. Najpierw należało wymienić akumulator (720ah startu, AGM koniecznie), świece BERU i od tamtego czasu nie mam najmniejszych problemów i pali w największe mrozy :D Powodzenia Edytowane 22 Lutego 2017 przez adeknon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 mah to jakieś akumulatorki do latarki. W samochodzie stosowane są już wielkości w Ah :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adeknon Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tak to moje niedopatrzenie ;) ale każdy wie o co chodzi ;) tak czy inaczej, temat przerobiłem i wiem że ta kolejność daje pożądany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Każdy mocniejszy akumulator (chodzi o prąd rozruchowy) jest lepszy niż akumulator ze słabszym prądem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adeknon Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tak kolego mrarek ale te samochody są tak czułe na takie detale, że niestety ale trzeba obchodzić się jak z dzieckiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszS. Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Mam ten sam problem zmierzyłem pojemność akumulatora i ( teraz niestety nie pamiętam ile było) wszystko w normie. Zastanawiam się nad świecami. Teoretycznie najtańsze i najłatwiejsze do wymiany. Jak to nie pomoże będę szukać dalej. Dodatkowo mój mechanik poinformował mnie, że wydaje mu się, że pada mi alternator. Czy to może być również przyczyną? Ale tak jak pisałem aku. w normie:) Edytowane 2 Marca 2017 przez LukaszS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) no i widzę, że dużo osób co ma gaz też na to zaczeło narzekać zimą (ale dziś przy 7 st też był lekki problem). Ja świecie wymieniłem, ale aku mam 520 i zastanawiam się czy nie za mały. na weekendzie będę sprawdzał poziom wody / elektrolitu. Poziom naładowania dobrze, podczas kręcenia spada do 10. Wg mojego mechanika za mało (ale peugeot brata ma 9,5V przy kręceniu). Silnik sprawdzany pod kompem i wg mechanika to akumulator (samochód ma 3 lata i 90 tys km). Tylko kupiłem od handlarza i być może za mały i to 520 to jednak mimo dobrych parametrów to za słabe? Widzę, tych tematów jest sporo, ale to głównie benzyny 1.6 Kolego, podładuj akumulator prostownikiem i zobacz jak będzie. Bo alternator to albo działa albo nie działa (nie ładuje). Nie może działać po środku. Edytowane 14 Marca 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 10V przy rozruchu zdarza się. IMHO nic niepokojącego. Zdarza się, że altek ładuje dobrze, a niskie napięcie na klemach bierze się ze złego przewodzenia na kablach, złączach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 ale to na każdym aku spada wartość podczas rozruchu. Więc pytanie skąd te problemy się biorą. Może jednak za mały jest? bo ja np mam 520 a napięcie 12,5V po zakręceniu przez chwilę potem nawet 14v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Nie myl pojemności akumulatora z napięciem i prądem rozruchowym. 520A to masz maksymalny prąd rozruchowy z akumulatora. W praktyce rzadko kiedy osiąga się wartości z katalogu. Jak potrzebujesz większą pojemność to zawsze możesz włożyć, o ile wymiary spasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 dziś sprawdziłem dokładnie (bo problem się powtórzył). Akumulator to 420 pojemności i 50A. Pytanie czy nie za mały? jakie ktoś ma parametry, te same czy większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Nie ma takich parametrów jak podajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi