deha21 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Wiem, wiem. Będę te wcześniejsze brał jak coś. Po przygodach z Megane dużo czytam o każdym samochodzie, o silnikach szczególnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczko81 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Silnika na tip top nie prześwietlisz podczas kupowania samochodu. Ja jak oglądam to zawsze proszę żeby silnik był zimny jak pojadę obejrzeć a silnik ciepły to nawet dalej nie oglądam auta. Jak silnik równo pracuje i cicho zapalony od zimnego do chwili załączenia się wentylatora chłodnicy i jeśli nie myty to można ocenić że jest w miarę dobry. Bo i tak wszystko wyjdzie podczas użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Przy odpaleniu zimnego silnika warto zerknąć w rurę wydechową. Jeżeli widać dym przepalonego oleju, nie świadczy to dobrze o uszczelniaczach zaworowych. Jeżeli sama rura i zderzak okopcone, zgłębić temat. Jeżeli długo kręci może to być akumulator, świece ale i także słaba kompresja lub pompa. Sprawdzamy przedmuchy w zbiorniczku płynu chłodniczego, czy nie czuć spalin. Później przy rozgrzanym silniku przedmuchy na wlewie oleju. Warto przejechać na wstecznym, jeżeli dymu puszcza łatwo to zobaczyć samemu. Później podczas ruszania sprzęgło. W jeździe skrzynia skrzynia i turbina. Wszelkie nawiewy, radia i buzia sprzedającego wyłączone. Koncentracja przy sprawdzaniu układu napędowego i jezdnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deha21 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ostatecznie kupiłem Hondę Accord VI ES na gaz. Przy zakupie był mechanik więc wszystko obejrzał i potwierdził, że dobre auto :) A Megane idzie na sprzedaż z wymienionym silnikiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi