salat79 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam. Noszę się z zamiarem zakupu pierwszego samochodu dla rodziny. Wpadło mi w oko takie oto ogłoszenie: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-scenic-expression-1-9-dci-130km-86-tys-km-dealer-renault-ID6yxiEJ.html#0e6c9eb015 Będę wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie atrakcyjności tej oferty. Cena mieści się w górnej granicy mojego budźetu. Zastanawiający jest bardzo niski przebieg jak na auto w tym wieku i tej cenie. Poza tym na jednym ze zdjęć widać, że niektóre przyciski (radioodtwarzacza) wyglądają na mocno wyeksploatowane co przy tak niskim przebiegu wydaje się dziwne. W ogłoszeniu jest podany VIN: VF1JZ0NA641027420. Nie widziałem samochodu na żywo. Rozmawiałem ze sprzedawcą telefonicznie. Potwierdził aktualność oferty. Odwołuję się do doświadczenia i wiedzy współforumowiczów bo moja wiedza na temat motoryzacji jest bardzo uboga. Warto iść w to auto? Widzicie coś niepokojącego? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli sprzedaje to dealer renault to na miejscu niech pokażą Ci całą historię serwisową samochodu (porównasz przebiegi). Jest on teraz ich własnością więc nie ma tłumaczenia o jakiejś ochronie danych osobowych. Zresztą jak ja kupowałem używany u dealera, to nie tylko pozwolił mi się zapoznać ze szczegółami z historii samochodu, ale jeszcze mi całą szczegółowo wydrukował. Edytowane 8 Lutego 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ol14 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Kupowałem u dilera młode używane renault i powiem,że trzeba auto sprawdzać na wszystkie strony, żadnemu miłemu gadaniu nie ufać. Pod żadnym pozorem nie wierzyć w coś na co nie ma kwitu. Na historiapojazdu.gov.pl sam zobacz, że prawdopodobnie to auto nie ma aktualnego oc i przeglądu, sprawdź czy to prawda i dlaczego jest tak czy owak. Ceny nie analizuję, najważniejsze aby był w dobrej kondycji, a nie skarbonką. Przebieg mógł wynikać z tego,że miał jakiś długi przestój we Francji z powodu awarii albo ma cofnięty licznik przed sprowadzeniem do PL. Itd itp. Miernik lakieru ma na pewno diler i bez problemu powinien udostępnić. Oczywiście sam sprawdź daty na pasach i szybach. A kierownica to nie wiem czy w takiej wersji z klimą dwustrefową to była fabrycznie taka zwykła, plastikowa czy ta jest wymieniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Widzę, że jesteś z Wejherowa. Podjedź z numerem vin do Zdunka, podejdź do panów z serwisu i ładnie poproś to Ci pokarzą na komputerze historię. Będziesz miał pierwszą odpowiedź czy warto jechać oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sotis Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 OL14 - kierownice w tej wersji były plastikowe, sam mam dokładnie taka samą wersję (tylko 7 osóB). Ja swojego przywiozłem sam osobiście z Francji i zobaczcie co jakiś id..ota zrobił z moim radiem. A swoja drogą to zawsze myślałem że te przyciski są z czarnego plastiku a one są powlekane jakąś farbą. Jedno co bym sprawdził bardzo szczegółowo to przód, bo u mnie zarówno atrapa w zderzaku jak i ramki halogenów są tego samego koloru - srebrne. Tu na zdjęciach jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Już tego przycisku od elektrycznego ręcznego w głupszym miejscu dać nie mogli... a nie mogli na drzwiach pasażera Kierownicę zawsze można obszyć skórą u tapicera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat79 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Dzięki za poświęconą uwagę. Chyba faktycznie najrozsądniej będzie pojechać z VIN-em do Zdunka i grzecznie poprosić o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Powiem ci z swojego doświadczenia. Jak szukałem scenika to zjechałem pół Polski w poszukiwaniu. Odwiedziłem m.in. Wrocław, Poznań i powiem ci szczerze ze gdybym miał broń to już mam 25 lat wiezienia bo bym ich zastrzelił. W wrocławiu auto katastrofa było (z Francji sprowadzone). Dach porysowany od relingów, radio gorzej jak w twoim, pas przedni miał inny kolor po otwarciu maski, a tył błotnik brakło mi miernika. Poznań GS 3 był wystawiony w ASO! jako auto które klient zostawił w rozliczeniu za nowe, opisane miód - przejechałem 350 km w jedna stronę. Na miejscu podobnie błotnik tył robiony (lakier z nadkola się już łuszczył i podobnie miernika brakło a mam do 1,5mm), w środku smród mokrego psa, środek ogólnie poniszczony, porysowany, radio podobnie powycierane + panel klimatyzacji. Z tego wyjazdu przynajmniej na rynek w Poznaniu se poszedłem pozwiedzać. Wszystkie auta które oglądałem miałem sprawdzone w ASO po VINie (znajomy ojca robi w reno) i o dziwo przebiegi się zgadzały + niektóre naprawy lakiernicze robione w ASO. Morał tej historii jest taki, że nawet w ASO trza 10x auto sprawdzić, bo auta używane to nic innego jakbyś u mirka w komisie oglądał. Ktoś zdał stare bo brał nowe i chcą się go pozbyć. Dopiero auto sprowadzone z Szwajcarii okazało się zadbane i b. dobrze wyposażone - więc kupiłem. Auto z ogłoszenia ogólnie golas w wyposażeniu, brak ESP, kiera plastik, plastiki przy nawiewach, lewarku, kierze, na dole drzwi na zewnątrz czarne. Ale ma pakiet family i fajna tapicerkę (mam taką samą). Kierownica pomimo iż plastikowa nie wygląda źle, ja mam obszytą skórą i po zakupie skóra była masakrycznie powycierana (pierwsze co to obszyłem gałkę zmiany biegów i kierownicę). Ja za swojego dałem w zeszłym roku 30 kafli + tłumaczenia i rejestracja (ale nie mam granda). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi