Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane nie odpala. Bezpieczniki?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj poczytałem trochę na forum w poszukiwaniu informacji o kontrolce ABS. Najpierw przeczyściłem UPC (tak to się chyba nazywa) bo wiem, że lubi być zalewane. Przy okazji zerknąłem na filtr powietrza. Potem sprawdziłem bezpieczniki przy kierownicy, bo tam jest ten od ABS podobno. Nawet go nie wymieniłem, ani nic a auto teraz nie odpala (nie ma żadnej reakcji). W trakcie próby odpalania słyszę tylko lekki brzdęk właśnie z okolic bezpieczników wewnątrz samochodu. Jutro miałem jechać w parę miejsc a tu się okazuje, że Megane nie odpala. Kto pomoże? Może ktoś jest z Wrocławia, kto mógłbym za skrzynkę piwa obejrzeć auto? :P

Edytowane przez deha21

Czasami się zdarza, że jak ruszymy przewody w UPC to okazuje się, że coś przestało działać. Najczęściej powodem tego jest uszkodzony "zgnity" któryś z przewodów, który dopóki nie był dotykany to przewodził prąd. Jak ruszyłeś to w środku pod izolacją popękał i nie przewodzi. Jeżeli nic nie pomoże to czeka Ciebie sprawdzanie ciągłości przewodów miernikiem.

Edytowane przez mireczek01

Szczególnie brązowa wtyczka w UPC, w moim poprzednim UPC (zanim jak głupek je uśmierciłem kompletnie...) poruszanie wtyczką brązową powodowało gaśnięcie auta, a i później problem z odpaleniem. Tak samo, kręcił kompletnie bez reakcji, jakby iskry nie było.

Edytowane przez droopy

Powyciągałem wtyki z UPC, poruszałem przewody, sprawdziłem bezpieczniki przy klemie. Nic. Parę raz robiłem. W końcu zrezygnowany ostatni raz chciałem spróbować zapalić i... zapalił. Ale ABS dalej mi świeci jak świecił. Nie ogarniam tego Megane, nerwicy się z nim nabawię.

Swoją drogę, wiecie może ile kosztowała kompletna wymiana elektroniki? Mam na myśli głownie przewody, wtyki bo mam bajzel pod maską (jakiś baran to wcześniej robił).

Edytowane przez deha21