blake Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Witam, kupiłem do mojej megane III oryginalne aluski już z oponami letnimi 205/55 w świetnym stanie 5x114,3 - r17, oponki continental 2014r - dwie 6mm i dwie 7mm czy to w miarę bieżnika ?? którą parę lepiej na przód, która na tył ?? Czy na liczniku nie będzie jakiegoś przekłamania w prędkości ?? Jakieś opinie na ich temat ?? Edytowane 9 Marca 2017 przez blake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Przekłamanie może być, zależy jakie miałeś wcześniej, podjedź do kogoś na clipa to ustawi ci odpowiedni rozmiar. Możesz co roku zmieniać przód/tył powinny się wtedy równomiernie zużywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 A które lepiej dać na przód a które na tył aktualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Lepsze ja bym dał na przód, na następny sezon jak będą się nadawać do użytku to zamienić przód z tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dzięki i tak zrobie :))! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Ile kosztowały jeśli to nie tajemnica? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 2,5 tysiąca komplet, żadna tajemnica hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Megane oryginalnie przy 17 calach ma 205/50. Kupiłeś koła zapewne z Laguny. Licznik będzie przekłamywał. Ja bym dał lepsze opony na tylną oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 yhym, to dużo raczej nie będzie przekłamywał, jest tylko różnica o 5 wysokości gumy. Możesz uzasadnić, dlaczego lepsze opony na tył, a nie na przód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Bezpieczniejsza jest lepsza przyczepność na tylnej osi ale to opony na lato a róznica tylko o 1 mm wiec nie odczuje się w żaden sposób różnicy w przyczepności, tak więc możesz spokojnie dać lepsze z przodu, żeby sie troszke wyrównały. Wydaje mi sie że te koła będą sporo wyższe, zmierzę obwód w cm moich 17 i Ci napisze ile to jest, zmierzysz swoje i porównasz rożnice. W każdym razie 205/55/17 to nie rozmiar do Megane III. 205/50/17 mają 201 cm w obwodzie i 63 cm wysokości. Edytowane 22 Marca 2017 przez Juras386 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 możecie powiedzieć czy będzie przekłamywał do przodu np 5km/h czy do tyłu? Jeszcze jedno pytanko, czy te felgi maja czujniki ciśnienia opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) A jaki rozmiar miałeś do tej pory, to policzymy dokładnie? Generalnie jak zakładasz koło o większej średnicy, to wskazania licznikowe będą zaniżone, w stosunku do poprzedniej opony i dotwornie przy mniejszej średnicy koła vs poprzednia prędkość będzie zawyżona. Ale tutaj drobna uwaga. Prędkość jako taka będzie odwrotnie - większa przy większej oponie i mniejsza przy mniejszej oponie przy tych samych orbrotach silnika! Aaa, ok. Chodzi o różniece 205/55 vs 205/50? No to licznik będzie zaniżał o jakieś 3%, ale generalnie licznik zawyża o 3-4km/h, tak przynajmniej wynika z moich pomiarów. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Jwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Tylko czy koło o większej srednicy wejdzie z przodu, tam jest mało miejsca od opony do podstawy sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) teraz założyłem 205/55/17 wcześniej miałem 205/50/17 jaka będzie różnica i prędkość będzie oszukiwać w dół czy a górę i o ile mniej więcej. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Przecież napisałem wyżej, że 3% w dół. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Jwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi