blake Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o te czujniki ciśnienia czy one znajdują się przy felgach czy gdzieś w aucie w okolicach gdzie mocuje się koło? Pytanie tylko czy posiadam takie czujniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Czujniki ciśnienia są w środku opony, przy wentylach. Po odpaleniu samochodu powinieneś mieć, na wyświetlaczu, rysunek samochodu z podanym ciśnieniem dla każdego koła. Rysunek podobny jak ten informujący o otwarciu drzwi. Jeżeli nic takiego nie masz, to czujników też nie masz. Po podaniu nr VIN ktoś na pewno może ci to sprawdzić, choćby i w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nie mam nic takiego, ale słyszałem, że taka funkcje można aktywować i czujniki wtedy działają i pokazuje na wyświetlaczu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Zgadza się, można. Ale po co to komu? Stare powiedzenie brzmi: nie miała babcia kłopotów, założyła sobie czujniki ciśnienia. ;) Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Testral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 To oryginalne koła od megane bose. Powinny mieć czujniki.tylko zmieniłbym te opony, trochę balonowe i bez krawężnika. Trzeba być czujnym przy parkowania żeby nie uszkodzić koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Oponki posłużą do końca swego żywotu, potem kupię coś na niższym profilu :P Na zdjęciu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale na żywo co inna bajka, także nie ma wstydu :)!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Jak się trafił komplet z ładnymi oponami, to pewnie, że warto je dojeździć. Chociaż to naprawdę spory balon, ale to rozmiar dedykowany do Scenica a to jednak kawał samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Chyba, że kuppie jakieś nowe no-name oponki letnie za 7 stówek za 4 szt. z niższym proflem ?? 45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Najlepsz byłby jednak rozmiar dedykowany: 205/50/17. Jest tam jeszcze wystarczająco dużo gumy żeby zęby nie wypadały a wygląda już nieźle. 205/50/17 ma 102,5mm. gumy, 205/55/17 ma 112,75. Czyli różnica nie jest drastyczna, ale widoczna. Balony na 15stkach (195/65) mają 126,75mm. a to naprawdę poduszkowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0Del Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Wszystko zależy czego oczekujesz od koła, opony, felgi. Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie bo to Ty będziesz użytkował. Bazuj na swoim doświadczeniu. Ja mam koła 205/55 R16 - 29 kkm zrobione i wiem że większe felgi/mniejszy profil mi nie potrzebny. Ulice w mieście mimo że są ciągle naprawiane to jest pełno dziur. Z czasem praktyczność i komfort użytkowania będą ważniejsze niż duży rozmiar. Mam opony Michelin Energy Saver - uważam, że są to bardzo miękkie opony. Na tych koła licznik zawyża prędkość o 4km/h. Megane 3 ma bazowe koła 195/65 R15 - zawieszenie jest raczej mało komfortowe. Na felgach 17 i profilu 45 to już raczej "wóz drabiniasty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 205/55/16 to rozmiar dedykowany, także wskazania licznika powinny się zgadzać. Chociaż one zawsze zawyżają i to celowo chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Miałem w swoim aucie po zakupie oryginalne 17" i musiałem je wymienić na 16". Niestety oryginalne 17" były pokrzywione, są dosyć miękkie i potwierdził mi to też wulkanizator. Teraz mam 16" i mogę polecić, wyższy komfort jazdy, mocniejsze felgi i tańsze opony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0Del Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Nadal twierdzę, że podstawowy rozmiar koła do 195/65 felga 15 cali. Reszta to opcje. Moja M 3 Limited wyjechała na 205/55 R16, zapas jest jest 15 cali. Wersje Life były na 15 Edytowane 11 Czerwca 2017 przez m0Del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogul Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Moja ma oryginalne 17" z oponami 205/50 R17. Z tego co się rozglądałem po zakupie to zamiennik do nich, pasujący do tych felg ma wymiar 225/45 R17. Na letnich Continentalach samochód jak przyklejony! Na ten sezon będę jednak zmieniał na 16", trochę więcej komfortu. Jakby ktoś się chciał wymienić to się polecam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi