Damn Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Jeżeli bierzesz pod uwagę kiedykolwiek gazować to tylko 110 KM. MI - Megane I, MII - Megane II, MIII - Megane III, MIV - Megane IV, a SI, SII, SIII, SIV - odpowiednio dla Scenica, analogicznie GS (Grand Scenic). Typowe skróty, aby nie używać powtórzeń w pisaniu (i mniej pisać). :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) w 1.6 co ile jest wymiana oleju i jakiej jest jej koszt? bo rozumiem że 1.5 dCi to zaleca się na około 15 tyś Dodano: 15 mar 2017 - 23:08 a jakie są opinie na temat 1.9 dCi lub 2.0 dCi? Edytowane 15 Marca 2017 przez renmaister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eath Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) wszystko zależy od tego, gdzie będziesz wymieniał olej, jeżeli w ASO, to będzie drożej. ja wymieniam, tak jak pisałem wcześniej co rok (to mniej więcej 10k km), koszt oleju Elf 5l to max 120 PLN + filtry (oleju 20 pln, powietrza 35 pln, kabinowy 70 pln) + wymiana, łącznie jakieś 260 pln. ceny ze sprawdzonego sklepu moto z netu - jest takich sporo. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 a w silnikach 1.9 dCi lub 2.0 dCi też tak często trzeba wymieniać olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Wymieniasz co rok lub 15 tys. km po to, aby mieć spokój psychiczny. Możesz wydłużyć interwał wymiany oleju, ale dużo nie zaoszczędzisz, a z tyłu głowy zawsze będzie siedziało pytanie "czy nie powinienem wcześniej?". Kolega wymienia co ok. 10 tys. km, bo najzwyczajniej w świecie mija wtedy rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Rozumiem, czy silniki 1.9 dCi lub 2.0 dCi są bardziej bezawaryjne od benzyny 1.6 i 1.5 dCi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soban Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Co do 1.9 i 1.5 dci jeździłem 'obama', ale krótko.. Mi się nic nie działo, ale wszyscy znajomi mechanicy(trochę ich znam) stawiają te dwa silniki pod względem awaryjności na równi. Co do 2.0 dci m9r to zupełnie inna jednostka (zaprojektowana z nissanem, składana w koreańskiej fabryce samsunga, na łańcuchu nie na pasku rozrządu). Jest mniej popularna, ale nie słyszałem o niej złych opinii. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) II mnie nie interesuje, szukam jeszcze opinii i informacji na temat silnika 2.0 dCi w III generacji Dodano: 04 kwi 2017 - 10:12 Nadal nie mogę znaleźć aktualnych opinii na temat silników, i na żaden nie mogę się zdecydować na 1.6 bo za dużo pali, na 1,5 dCi bo ponoć wadliwy tak jak 1.9 dCi a na temat 2.0 dCi nie ma opinii a ofert sprzedaży tylko 10 Edytowane 19 Marca 2017 przez renmaister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Słabo szukasz, najlepszy wybór 2.0 dCi. 1.5 dCi w MIII to kolejna generacja, jak do tej pory żadnych większych problemów. To co czytasz dotyczy poprzedniej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Czemu 2.0 dC to najlepszy wybór? i między innymi dlatego tak mało ogłoszeń z tym silnikiem? 1.5 dCi w Megane III nie jest tak awaryjny? czytałem że ponoć tak jeśli zmienia się olej do 20tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 2.0dci tak jak ktoś już wcześniej pisał to konstrukcja Nissana , bardzo dobrze sprawdza się patrząc na Lagune III w których on częściej wystepował. Największa jego wada to słaba podaż (w Polsce nie był oferowany w MIII) więc jesteś skazany na auta z importu. 1.5dci cały czas był modernizowany i w Megane III już całkiem nieźle się sprawuje. Tak samo 1.9dci po zmianie w turbinie i układzie smarowania moim zdaniem jest dobrym wyborem (na forum nie ma wątków w MIII o jakiś mega usterkach). Ogólnie kupująć diesla to bym skupiał się na stanie auta i historii serwisowej a nie tylko na silniku. Ceny 2.0dci też są sporo wyższe od 1.5dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 dziekuję za odpowiedź, wizę że Ty masz 1.9dCi, jak często zmieniasz olej i np rozrząd i jakie są tego koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Auto mam od pół roku więc jak narazie tylko raz zmianiałem olej ale zamierzam co 15tyś to robić (koszt max 150zł to nieduży wydatek). Rozrząd będę robił niedługo właśnie koszt części to około 300 - 400zł + robocizna więc to raczej nie majątek. Ja narazie zrobiłem tylko 5 tyś. km ale wymieniłem tylko filtry i olej. Autko mi spala średnio 7l/100km ON przy codziennej jeździe w Krakowskich korkach i weekendowych wypadach (mam ciężką nogę). Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez tomqu86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Również jestem z Krakowa, ale korki najczęściej omijam jeżdżąc do pracy obwodnicą więc pewnie będzie mi trochę mniej palił, własnie zastanawiam się nad 1.9 dCi czy lepiej szukać 2.0 i mieć np spokój z rozrządem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Ceny aut z silnikiem 2,0 są dużo droższe, stać Cię to kupuj. 1,9 /130 KM - też jest OK - poczytaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi