Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Luźne zaciski hamulcowe przednie, stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze stukaniem zaciskow hamulcowych przednich, gdy jade po kostce brukowej to słychać stukanie , w zawieszeniu wszystko wydaje sie byc ok, ale gdy złapie za zacisk to ma on luz i wydaje stukajacy dzwiek, problem występuje z prawej i lewej strony, zna ktoś rozwiązanie jak zablokować zacisk lub w jaki sposób rozwiązać ten problem? Pozdrawiam

Dokładnie tak, jak przytrzymam hamulec to stukanie jakby zanika, znajomy mi mowil o jakiejś podkladce miedzianej która ma niby pomóc, ale czy to bezpieczne? Czy pozostaje tylko wymiana jarzma na nowe? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Jaki masz rodzaj hamulców, tzn czy masz z boku zacisku wygięty "drut" pełniący rolę docisku. Miałem tak, że po wymianie klocków wymieniłem ten "drut" i klocki zaczęły stukać. Okazało się, że "drut" jest źle dogięty i klocki stukają o jarzma. Mimo prób jego dogięcia nie udało mi się usunąć stukania. Musiałem wymienić na stare i nastała cisza.

thumb.jpg

Czyli wymień klocki z blaszkami, kup oryginały lub porządnej firmy i wtedy zobaczysz. Dopóki nie wymienisz klocków to będzie gdybanie. Może założone były klocki i blaszki made in china i się wyrobiły.

• 10 miesięcy temu...

Witam wszystkich. Odkopię trochę temat ale w sumie to chodzi mi właśnie o zacisk. Sprawa wygląda tak... Podczas wymiany płynu hamulcowego i odpowietrzania przedniego lewego koła ukręcił się odpowietrznik i żeby nie bawić się w rzeźbienie i rozwiercania postanowiłem kupić po prostu taki sam tylko że używkę ze sprawnym odpowietrznikiem i podmienić. Autko to  Megi II ph I sam koniec 2003r z silnikiem 1.6 16V 113KM. Na razie jeżdżę tak jak jest. Część chce kupić od gościa co ma kupę części z rozebranych renówek i teraz tak... czy we wszystkich Meganach II były takie same zaciski? Oczywiście nie mówimy tu o RS... pytam bo znając gościa to da mi pierwszy lepszy z napisem korektorem Megane II LP. Czy np z 1.4 jak mi da to podejdzie do 1.6? Nie były jakieś większe , mniejsze? Czy da mi coś zdjęcie koła i spisanie danych z zacisku czy go jakoś zmierzyć czy jak bo na zacisku chyba nie ma nr części wybitego? Chciałbym po prostu uniknąć pomyłki i odmieniania itp

A tego to nie wiedziałem że były 2 rodzaje. Kupiłem wczoraj... Gość przy mnie zdemontował cały kompletny zacisk z jarzmem i nawet nie najgorszymi klockami z tym że ze Scenica II 1.9 dCi (nie zerknąłem na szybę który rok) i podobno ma pasować. Wiem że chyba Scenic ma większe tarcze 300mm a Megi II z tym silnikiem 280 ale chyba zacisk ten sam no ale mogę się mylić... Zrzucę dziś koło w Megi i porównam zakupiony z moim ewentualnie wrócę tam i odmienie