the_godfather Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. W ostatnim czasie zauważyłem, że ciepły silnik zaraz po odpaleniu wchodzi na niskie obroty (ok. 400-500), a po kilku sekundach pracuje już równo. Czasem obroty schodzą poniżej 400 - wtedy samochód zazwyczaj gaśnie (ostatnio się ociepliło, więc gaśnięcie znikło niemal całkowicie - zamiast tego przez 2-3 sekundy trwa walka, a potem obroty wracają do normy). Jak już zgaśnie, to po ponownym odpaleniu muszę przez kilka sekund przytrzymać lekko wciśnięty pedał gazu. Na zimnym silniku nie ma najmniejszych problemów. Tutaj widać o co chodzi: Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez the_godfather Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zacznij od wyczyszczenia przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Nie zaszkodzi sprawdzić szczelność kolektora ssącego i całego układu dolotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 W ciągu najbliższych kilku dni biorę się za czyszczenie przepustnicy. W jaki sposób sprawdzić szczelność kolektora i układu dolotowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 sprawdzić szczelność kolektora Kłania się: <szukaj> było... Autostart/plak/etc... i psikasz na kolektor na pracującym silniku - jeżeli będzie nieszczelność obroty się podniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Kolektor jest OK. Na czyszczenie przepustnicy nie miałem czasu, wiec do tej pory przeglądałem tylko tematy na forum. W związku z tym nasunęły mi się dwa pytania: 1. Czy da się MII 1.4 wyciągnąć przepustnicę bez demontażu kolektora, tak jak na filmiku?2. Jeśli demontaż kolektora okaże się konieczny, czy muszę bezwarunkowo wymienić jego uszczelki? Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez the_godfather Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 1. A tak samo wygląda silnik u ciebie jak na tym filmiku? Obstawiam że jednak inaczej, masz MII a tam przepustnica jest inaczej przykręcona do kolektora, najpierw musisz odkręcić gumową rurę między przepustnicą a obudową filtra powietrza (dwie obejmy - kluczyk 7 lub wkrętak); następnie odpiąć z tyłu przepustnicy wężyk i odkręcić cztery śruby - klucz 10; wypiąć wtyczkę. Uważaj aby niespadły ci śruby, możesz mieć problem z ich wydobyciem. 2. Trzeba zobaczyć w jakim są stanie, możliwe że trzeba będzie wymienić tą między przepustnicą a kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Przepustnica już wyczyszczona. Jest spora poprawa :) Demontaż niemal jak na filmiku (różnica w szczegółach typu trzecia śruba trzymająca przepustnicę od góry oraz brak rurek przy puszce filtra powietrza). Oringi póki co zostały, ale w najbliższym czasie je wymienię, gdyż są spłaszczone i twarde, widać też ślady jakby trochę przepuszczały. EDIT: Oringi już wymienione. Wolne obroty cały czas utrzymują się między 700-750 obr/min od razu po odpaleniu, o gaśnięciu już zapomniałem. Wielkie dzięki za pomoc :) Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez the_godfather Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukiasz95 Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ the_godfather pytanie do ciebie. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Slnik nie wariował po przeczyszczeniu przepustnicy? Chodzi mi o to czy przyuczałeś jakoś przepustnicę czy nie? Mam ten sam silnik i ten sam problem. Ale boję się wyczyścić przepustnicę, żeby nie pogorszyć sytuacji. Dużo się naczytałem jak ludzie czyścili sami a potem (bez przyuczenia) 2,5k obrotów i nie chciało zejść. Regulamin pkt. 5.6, 5.7, 5.9, 5.13 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 25 Maja 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Wiem, że odpowiadam dopiero po 3 miesiącach (nie zaglądałem do wątku): niczego nie przyuczałem. Zaraz po odpaleniu obroty skoczyły do 2000, ale po kilka sekundach stopniowy obniżyły się do ok. 1100 - 1200. Wraz z kolejnymi przejechanymi kilometrami wolne obroty obniżyły się do 700-750. W zeszłym miesiącu zajrzałem ponownie do przepustnicy - nagar zaczął się dopiero pojawiać w nieznacznych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ESPACE Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) 0 Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez ESPACE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi