k330 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Mam taki problem z hamulcem elektrycznym w Scenicu III. Na desce oczywiście kontrolka zgłasza błąd hamulca, a problem jest tego typu, że przy ruszaniu dodaje gazu a hamulec sam się nie zwalnia. ( wcześniej działało to automatycznie) Musze ręcznie przyciskiem zwolnić hamulec i dopiero można ruszać. Kilka miesięcy temu miałem wymieniany w ASO moduł hamulca na nowy oryginalny za grubą kasę. Więc raczej nie podejrzewam aby znów moduł się zepsuł. Silniczki przy zaciskach też raczej sprawne, bo w końcu jak używam dźwigni to wszystko działa, zaciąga i odpuszcza. Tylko przestało to działać automatyczne. Gdzie może być problem, ktoś podpowie? czujnik położenia hamulca/ sprzęgła....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Jak wrzucasz wsteczny i próbujesz ruszyć to hamulec zwalnia się automatycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Jak w Aso i za grubą kasę to pewnie jest gwarancja na tę usługę/naprawę - podpytał bym tam. Edytowane 19 Maja 2017 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Samo się tak zrobiło czy np. po wymianie klocków lub tarcz ? Te serwomotorki rzadko się psują. Częściej centralka sterująca nimi, która siedzi w bagażniku. Wydatek kilkadziesiąt złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Do sprawdzenia w clipie czujnik hamulca i sprzęgła (chociaż te raczej dobre są. Możesz je sprawdzić odpalając auto z wciśniętym hamulcem a potem sprzęgłem. Jak odpali to dobre). Stawiałbym jeszcze na czujnik położenia biegu w skrzyni (czy tam wysprzęglenia). Zakładam że masz manualną skrzynie. Clip i sprawdzić czy po wrzuceniu biegu zmieni się położenie z neutralnego. On ma też znaczenie, ponieważ na luzie nie odhamujesz hamulca (ruszając) i możliwe, iż został on w pozycji neutralny. Wtedy jest błąd hamulca ale błędów w clipie w module hamulca brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k330 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 zrobiło się samo. Tzn nie były wymieniane, tarcze, klocki ani nic robione z układem hamulcowym. Nie wiem, czy przy wstecznym biegu jest to samo, bo o dziwo nagle samo się naprawiło. Po prostu nagle zaczęło działać poprawnie, tak jak kiedyś, z automatycznym zwalnianiem. No nic trzeba obserwować jak się będzie to zachowywało w przyszłości. Ta centralka sterująca to właśnie moduł który siedzi w bagażniku. Za kilkadziesiąt złotych można kupić używane, tylko one mają w sobie zapisany nr vin, i bez zaprogramowania nie będą działały od tak po przełożeniu z innego auta. Na moduł gwarancję mam, bo przecież kupiony nowy w aso. Ale nie podejrzewam, że znów padł kilkumiesięczny moduł. Jak się dowiadywałem o naprawę tego modułu to elektronicy z branży wołali ok 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi