maciejmacku Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam! Jestem w trakcie poszukiwania nowego autka. Aktualnie jeżdżę Mazdą 6 z 2006r. z silnikiem benzynowym 2.0 147M. Gdyby nie rdza i trochę za twarde zawieszenie auto trzymałbym do śmierci Szukam auta przede wszystkim taniego w eksploatacji, bezawaryjnego i komfortowego. Mój budżet to 30-35tys zł. Przebiegi roczne 8-10tys. km. Jednym z obiektów zainteresowań jest właśnie Renault Megane III kombi z silnikiem 1.4tce. Mam kilka pytań i z niecierpliwością będę czekać na konkretne odpowiedzi bez docinek. 1. Jak sprawuje się silnik 1.4tce 130KM? Co z łańcuchem rozrządu, dynamiką, awaryjnością? 2. Komfort jazdy? Sztywno? Miękko? Porównując do Mazdy oczywiście. 3. Na jakie ewentualne awarie się przygotować? 4. Jaka jest różnica w wersji GT oprócz zderzaków, zegarów, foteli, itp.? Inne zawieszenie? 5. Jak z przestronnością wnętrza? Przesiadłbym się z segmentu "D" do "C". 6. Wasza ogólna opinia Za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi będę bardzo wdzięczny!!! Jeśli nie spytałem o coś ważnego, to proszę powiedzcie mi o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam 1.5 dCi więc nie będę zmyślał, mogę odpowiedzieć, że samochód jest bardzo fajny, miejsca jest w miarę ok, troszkę mniej niż w golfie V, komfort jazdy (zawieszenie) jest dużo twardsze niż w golfie V, sorry, że tak porównuje, ale na tej podstawie mogę tylko powiedzieć. Z tego co słyszałem to TCE lubi troszkę oleju, ale to już zależy pewnie w jakim stanie silnik, turbina, zresztą te dzisiejsze benzyniaki na turbo wszystkie w jakimś stopniu pożerają olej, jedne mnie drugie bardziej. Co do samego autka to nic się nie psuję (chyba, że ktoś kupi gniota), to moja druga meganka z 1.5 dCi, ale w środku to samo i w sumie to żadnych awarii nie było. Co do GT to zawieszenie jest z tego co wiem sztywniejsze i twardsze, co przekłada się na lepsze osiągi i przyczepność samochodu. Resztę niech dopowie ktoś kto posiada ten silnik. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez blake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedź! Zawieszenie sztywniejsze od Golfa w normalnej wersji, czyli niezbyt komfortowo? Myślałem, że jak na Francuza przystało będzie miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ogólnie w każdej meganie 3 zawieszenie jest gorsze niż w golfie V da się to odczuć na dziurach, sprawdzałem na dziurach tego i tego i czułem różnice, nie aż taką, ale jednak czuć. Nie bez powodu Niemieckie auta kosztują ile kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallygraf Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam. 1. Do silnika się nie odniosę mam 1.6 K4M858 110km 2010 rok dynamika w porównaniu z Mazdą 2.0 słaba trzeba go kręcić w 1.4 będzie podobnie jak w twojej Mazdzie? 2. Komfort jazdy myślę że też podobnie jak w Mazdzie (miałem kiedyś chwilę Mazdę 6 w 2.0 d) jeżeli chodzi o sztywność ale gorzej wyciszony. 3. Jak kupisz nieumęczony powinno być ok. 4. Zawieszenie z tego co się orientuję jest niższe i pewno twardsze. 5. Wnętrze nie jest małe w kombi ok. Ale w hatchbacku (taki mam) jest mniej. Fotelik na tylnej kanapie i dziecko wali nogami po fotelu. 6. Jak dla mnie auto w dobrym stosunku ceny do rocznika. Nie brzydkie i w miarę nie drogie w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Fakt w Maździe wyciszenie jest bardzo słabe i zapomniałem o tym powiedzieć. Ale jeśli w Megane jest lepsze to komfort jazdy będzie trochę lepszy, choć nastawiałem się na wygodniejsze zawieszenie, dlatego teraz mam mętlik w głowie co ewentualnie wybrać. Wersja GT mimo, że wygląda, to ze względu na sztywność odpada :( w Lagunie jest tak samo sztywne zawieszenie? Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Bierz zwykłego HB w dobrym stanie to będzie się prezentował, dołożysz ładne alusy, pomalujesz ładnie zaciski, oledujesz itd i autko nabierze uroku zobacz na moje, jak sobie zrobisz tak będziesz miał. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez blake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woker30 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam od zawsze jezdziłem samochodami renault, renault 19 ,megane, scenic,megane II, a teraz megane III 1.6 z 2012 roku. Megane III jest pierwszą renówka o tak sztywnym zawieszeniu ,ale moim zdanie doskonale pasuje do tego auta bo bardzo dobrze trzyma się drogi i daje dużo radości z jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Hatchback odpada, jest za mały, rozłożony rower musi się zmieścić w bagażniku ;) zawieszenie sztywne, ale jak z tłumieniem dziur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Nie ma źle jechałem wczoraj drogą kamienistą gdzie pełno dziur u wybojów nawet nie zwróciłem uwagi, że jakoś twardo jest czy coś.... Jedno ma twarde zawieszenie drugie miękkie każde ma swoje zalety i wady. Autko bez przesady, nie jest to stary samochód i nie będziesz czuł twardości jakbyś jechał wytelepanym samochodem, po prostu jest troszkę sztywniej niż w innych markach typu golf, ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dobra, zawieszenie jakoś przeboleję, auto będzie młodsze od mojej Mazdy o jakieś 4-5 lat, więc powinno lepiej tłumić nierówności. Powiedzcie mi tylko jak z wyciszeniem? W Maździe jest kiepsko, przy prędkościach autostradowych 140km/h jest nieprzyjemnie głośno. Może macie jeszcze jakieś ważne info o Megane? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woker30 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Powiem tak jeśli potrzebujesz auta przestronnego wygodnego którym chcesz coś przewieść to może warto by się zastanowić nad renault scenic .Bardzo wygodna wysoka pozycja za kierownica i komfort jazdy .A w tych pieniądzach można naprawdę ładnego kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ktoś mnie kiedyś zbanuje z tego forum Ale: Biorąc pod uwagę Twój budżet, stosunkowo niewielkie przebiegi i obecny samochód to ja zamiast Megane 1.4TCe zastanowiłbym się nad Laguną III z benzyną 2.0 140KM (silnik to konstrukcja Nissana). Wg mnie za 35tys znajdziesz kombi albo liftback (do którego rower też chyba się zmieści). W wersji poliftowej (czyli od 2010), a to ważne, bo w Renault lift często oznacza nie tylko zmianę wyglądu ale i uporanie się z wcześniejszymi niedoróbkami. Ale Megane Grandtour to też bardzo dobry wybór pod katem trwałości i przestronności. I nawiasem mówiąc ten silnik 2.0 chyba też trafiał do Meganki. Natomiast trudniej chyba taką Megankę znaleźć, a dla Laguny to był najczęściej wybierany benzyniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Jeśli chcesz mieć cicho to weź diesla bo benzyna 1.6 cię wykończy nie wiem jak z Tce, w kabinie jest dość spoko nie ma tragedii. Czasem lubią zatrzeszczec plastiki, zależy od pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Jedna z różnic pomiędzy silnikami 1.5 dCi w MII a 1.5 dCi w MIII - dla mnie MIII jest zdecydowanie cichsza, do 140/150 km/h rzekłbym, że nawet auto jest naprawdę ciche; byłem miło zaskoczony i do tej pory nie mogę się przyzwyczaić: na autostradzie jest naprawdę przyjemnie. Wg mnie MIII już tak nie trzeszczy jak robi to nieustannie >dwójka<, także tutaj jest wg mnie także przyzwoicie. Pozdrowienia Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi