MonikaRSL Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Cześć wszystkim! Mam problem, z racji tego że jestem Kobietą, mechanik będzie ze mnie drwić, zregenerowałam turbinę po przejechaniu 250km silnik zgasł i już tylko kręci, czy ktoś już miał taki problem? Na wstępnie powiedział że to nie wina z turbo, aczkolwiek dowiedziałam się ze może to być przyczyną źle zregenerowanej turbiny. Szukam pomocy aby obciążyć mechanika na koszty. Za regenerację zapłaciłam 1600zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 A jak ten silnik zgasł? Przy jakiej prędkości obrotowej silnika? Wymieniany było olej po wymianie turbiny i czyszczony dolot silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Polecam ten artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonikaRSL Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Jechałam, może z 3tys obroty. Sprawa wygląda tak, bo uszkodzeniu auto trafiło spowrotem do tego mechanika po dwóch tyg. Stania samochodu u niego, wzięłam zawiozlam do innego mechanika, ten stwierdził że turbo jest w kompletnej rozsypce uszkodzila się przy okazji silnik uszkodzila, pierwszy mechanik teraz umywa ręce, wiec z turbo muszę jechać na gwarancję czy była źle zregenerowana czy źle założona. Olej ponoć był wymieniany, ale po przejechaniu na nowym turbo i oleju (250km) olej zszedł do minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Współczuję Ci bo takie przepychanki to nic przyjemnego. Zanim obrzucisz kogoś błotem sprawdź dokładnie co było przyczyną awarii. Mechanicy zawsze zwalą coś na poprzednika, bo tak jest najłatwiej. Z własnego doświadczenia powiem Ci że lepiej się jest dogadać, bo na końcu to i tak najtaniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonikaRSL Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Chciałam się dogadać, Ale on stwierdził że nie potrzebnie auto od niego zbierałam po dwóch tygodniach, on nadal trzyma się wersji że to nie jego wina. Także podjadę z turbo tam gdzie była regenerowana. A potem do rzeczoznawcy. Trafić na dobrego mechanika to bardzo ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Odwiedź rzecznika praw konsumentów, może będzie Ci w stanie jakoś pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Musisz ustalić dokładnie co było przyczyną uszkodzenia silnika, jeżeli źle zrobiona regeneracja to obciążasz firmę która ją robiła, jeżeli zły montaż to mechanika. Jeżeli mechanik nr 2 nie jest w stanie tego ustalić to pasowałby jakiś rzeczonawca. Jak będziesz miała taką opinię to do mechanika nr1 podjedź i niech się ustosunkuje nalepiej na piśmie , a wtedy do UOK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Ja polecam wizytę u rzecznika jak najszybciej, nie czekaj. Przedstaw sytuację, powiedz co chcesz zrobić i dostaniesz informacje co możesz, w jaki sposób i jakie masz prawa. To pozwoli na pewniejsze i konkretniejsze rozmowy z tymi trzema firmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonikaRSL Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Dzięki wszystkim, tak też zamierzam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 9.08.2017 o 23:13, MonikaRSL napisał: zregenerowałam turbinę po przejechaniu 250 km silnik zgasł i już tylko kręci, czy ktoś już miał taki problem? 4 godziny temu, MonikaRSL napisał: po uszkodzeniu auto trafiło z powrotem do tego mechanika, po dwóch tygodniach stania samochodu u niego, wzięłam zawiozłam do innego mechanika, ten stwierdził że turbo jest w kompletnej rozsypce, uszkodził się przy okazji silnik, Czy masz rachunek za naprawę turbosprężarki i jakie usługi są tam wyszczególnione . Sama regeneracja turbosprężarki nawet prawidłowo wykonana to za mało . Należy przede wszystkim stwierdzić ; - stan odmy i zaworu odmy olejowej ( membrana ) - główna przyczyna zapchania i uszkodzenia katalizatora i turbosprężarki . Przy przebiegu ok. 200.000 km, zawór odmy nadaje się z reguły do wymiany a w każdym razie do naprawy , - stan magistrali olejowej turbosprężarki - najlepiej wymienić na nową , - stan układu dolotowego i wydechowego, aby były czyste i pozbawione resztek spalonego oleju, sadzy, brudu , ( aby obce ciało nie dostało się na łopatki turbiny ) oraz układ wydechowy nie miał nadmiernych oporów przy wydechu, - przepłukany, drożny układ olejenia, zmieniony olej , ( najlepiej na fuul syntetic ) filtr oleju oraz filtr powietrza , - po zamontowaniu zregenerowanej turbosprężarki , pomierzyć ciśnienie oleju na gorącym silniku przed wydaniem auta . Wyniki mogą skłonić mechanika do kontroli i ewentualnej wymiany panewek i pompy olejowej ( niedopracowana w wersji 120 KM) ,Główna przyczyna uszkodzenia turbo . Wielu mechaników ogranicza się tylko do regeneracji turbiny , czy to z nieznajomości zagadnienia czy na podstawie uzgodnień z klientem -stan EGR -u , czyszczenie i jego ewentualne zaślepienie , Jakie są obecnie uszkodzenia silnika ??? Trzeba poważnie zastanowić się, czy auto z silnikiem diesla jest odpowiednie dla Twoich potrzeb !!!! Mając nawet 100 % racji , ekspertyzy lecz brak porozumienia, prowadzi do sądu .A sądy jakie mamy każdy widzi !! Patrz uwaga Lionel2000 Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonikaRSL Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Na rachunku pisze: wymiana turbosprężarki, wymiana oleju, wymiana przewodu turbiny, zestaw uszczelnień, obecny mechanik stwierdził że mam tego nie popuscic bo ewidentnie źle zostało to zrobione. Silnik nadaje się do wymiany. Ja nie pytałam czy diesel będzie dla mnie odpowiedni ;-) to raczej ja decyduje o tym na jakim motorze chce jeździć. A Tu jest ewidentnie wina mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Z tego opisu wynika, że mechanik żadnych dodatkowych czynności nie wykonał, aby silnik i turbinę przed awarią uchronić . Podaj Go w wykazie mechaników nie polecanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Jeżeli pójdziesz drogą UOK to czeka Cię ciężka przeprawa. Wszystkie koszty ekspertyz itd bierzesz na siebie, później i tak musisz iść do sądu żeby odzyskać pieniądze. Tak więc za kilka lat sprawa się rozstrzygnie a Ty do tego czasu nie będziesz mogła ruszyć samochodu, bo jest dowodem w sprawie. Dochodzi więc koszt samochodu z wypożyczalni itd. Nadal proponuję się dogadać. Jeżeli nie umiesz weź mediatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Oczywiście droga sądowa na samym końcu jeśli dogadać się nie uda ale wizyta u rzecznika jest wskazana. Nie po to żeby od razu kierować sprawę do sądu tylko po to żeby poznać swoje prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi