szmydu Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Czy wiecie gdzie znajduje się czujnik poziomu oleju w silniku K4M 858 ? Chyba mam przybrudzony lub niesprawny, ponieważ w komputerze pokazuje mi, że jest max (wszystkie pełne kropki) a na bagnecie jest 3/4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jest z przodu silnika, na załączonym rysunku numer części 243. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dzięki, widzę ze jest powyżej miski olejowej, węc olej mi nie ucieknie przy jego wykręceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1e Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 15 godzin temu, szmydu napisał: Czy wiecie gdzie znajduje się czujnik poziomu oleju w silniku K4M 858 ? Chyba mam przybrudzony lub niesprawny, ponieważ w komputerze pokazuje mi, że jest max (wszystkie pełne kropki) a na bagnecie jest 3/4. Nie czaruj się że ten czujnik jest aż tak dokładny. Ja kiedyś też myślałem że mi padł i podczas wymiany oleju sprawdzałem wskazania od 1/4 długości wskaźnika bagnetu, niestety nie pokazuje aż tak dokładnie. Podziel sobie liczbę kropek do tych kwadracików na bagnecie i mniej więcej określ poziom. Podejrzewam że wymiana nic Ci nie da. Czujnik działa orientacyjnie. Pokusiłbym się że działa z tendencją 0/20/40/60/80/100% nie licz na cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Poza tym, wszystkie kropki pokazują chyba, że stan oleju jest OK a nie poziom maksymalny. Po prostu każdy ubytek od poziomu zalecanego będzie sygnalizowaniem zniknięciem kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Wg mnie poziom OK, to każdy poziom póki nie znikną kropki i auto zakrzyczy >>uzupełnij olej<<, a kropki właśnie pokazują poziom: wszystkie kropki - poziom maksymalny, pół - na bagnecie też powinno być w połowie. Tak to działało w Meganie II i tak raczej powinno w MIII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 No wlasnie, u mnie jest olej na poziomie 3/4 bagnetu a pokazuje mi Max(wszystkie kropki pełne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Wskazania cyfrowego wskaźnika poziomu oleju należy przyjmować z przymrużeniem oka jako orientacyjne przy czym obowiązkowo raz na jakiś czas sprawdzać poziom na bagnecie i do niego się odnosić. Na szczęście w MIII jest on lepiej ułożony niż np. w MII 1.5 101KM gdzie złamałem 2 bagnety przy takiej kontroli i wychodzi dość gładko. Z uwagi na KZFR w naszych autach warto pilnować by oleju było na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi