Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

kod błedu 0830 i czasami problem z odpalaniem

kozuch2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników Meganek

Przez ostatni czas miałem czasami problem z odpalaniem auta, rozrusznik kręcił, ale nie chciał odpalać, dopiero po naciśnięciu gazu 2-3 razy startuje silnik.Kiedyś działo się tak 3-4 razy w miesiącu, teraz jednego dnia :). Sprawdziłem dzisiaj u szwagra na komputerze denso i wyskoczył tylko błąd 0830, nie wiem dokładnie co to jest? Wpisując  w google, wychodzi błąd czujnika sprzęgła, tylko,że P0830 a u mnie 0830, nie wiem czy jest jakaś różnica. Wcześniej obstawiałem czujnik położenia wału. Zamówiłem dzisiaj czujnik sprzęgła, ten niebieski. Zobaczymy czy to od tego, choć wątpie, bo samochodu bez wciśnietego sprzęgła nie odpala. Ma ktoś może jakieś sugestie?

Czujnik sprzęgła uszkodzony, okej masz taki sam na pedale hamulca, czy naciskasz sprzęgło czy hamulec to nie ma różnicy powinien odpalić. To powód musi być gdzie indziej. Nie zapowietrza Ci się układ paliwowy przypadkiem? Wymieniałeś ostatnio filtr paliwa?

Po naciśnięciu na pedał, czujnik wysyła sygnał do ECU informujący, że silnik zostanie odciążony. Dawki wtrysku rosną, jednocześnie spadek obrotów po naciśnięciu pedału jest spowalniany celem zmianę biegu bez szarpnięć. Jednocześnie tempomat wyłącza się.

Usterka przełącznika powoduje przyjęcie przez sterownik położenia pedału "sprzęgło włączone "

Przy usterce jednego czujnika, najkorzystniej jest wymiana wszystkich czujników przy pedałach.

Błąd czujnika sprzęgła 0830 nie ma wpływu na odpalanie silnika. Rozrusznik kręci to znaczy, ze sygnał odebrany z czujnika sprzęgła lub hamulca i luzu jest prawidłowy.