tojara_pl Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Witam. Jestem nowym posiadaczem Meganki II. Niestety mam problem z czujnikiem deszczu. Po przekręceniu manetki na pierwszy stopień, zapala się service i wyświetla się komunikat "regen sensor defekt", wycieraczki działają bez przerwy dokładnie tak samo, jak na drugim stopniu. Również światła nie włączają się automatycznie, podobnie wyświetla błąd. Sprawdzałem czujnik w okolicy lusterka wstecznego, żel jest, wtyczka podłączona, czujnik wymieniony na inny. Doradzi ktoś jak sprawdzić, czy na kostce (taśmie), która jest podłączona do czujnika jest prąd?? Gdzie szukać przyczyny?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Kto Ci wymieniał ten czujnik? Masz 100% pewności, że jest taki, jak być powinien (ten sam model auta)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojara_pl Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Sam podmieniłem sama elektronikę. Kupiłem dokładnie o takim samym numerze, jaki był zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Numer nie musi się zgadzać. Musi się zgadzać model. Przerobiłem ten temat, co prawda w megance III, ale na 99% będzie tu podobnie. Sam kupiłem 2 czujniki o tym samym numerze i zawsze był błąd. Dopiero kupno trzeciego czujnika z konkretnego modelu (o innym numerze!) rozwiązało problem. Edytowane 25 Października 2017 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojara_pl Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 A mogę wcześniej jakoś sprawdzić tą wtyczkę co się podpina do czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Nie wiem jak to jest w II, ale u mnie żadna diagnostyka nie była racjonalna. Wszystko wydawało się być idealne, komputer nie zgłaszał żadnych błedów, a jednak nie działało. Ja w końcu zrobiłem tak, że odnalazłem na drugim końcu Polski szrot, gdzie mieli ten czujnik (od meganki, a nie od clio czy captura, za to z zupełnie innego czasu produkcji), przy okazji tam zajechałem, podłączyłem i tak doszedłem do rozwiązania problemu. Tobie radzę to samo Edytowane 25 Października 2017 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojara_pl Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 A czy kupiony czujnik musi być dokładnie pod moją wersję samochodu? Tzn musi być od Megane z silnikiem 1.6 16v w wersji kombi? Pytam, bo czujnik który kupiłem, był od Megane II Ale nie wiem z jakiej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Sprawdziłeś czy bezpiecznik od tego czujnika jest sprawny. Znajduje się w kabinie. 3,5 A. Na wypiętej wtyczce z czujnika po włączeniu zapłonu między pinami 1 i 3 powinno być napięcie akumulatora. Pin 1 to + 12 V, pin 3 to masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojara_pl Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Bezpiecznik sprawdzony, jednak możliwe jest żeby w ogóle na tym bezpieczniku nie było napięcia? Edytowane 26 Października 2017 przez tojara_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Zacznij od bezpiecznika, a co do czujników jest ich pełno z Anglików, nie są wystawiane na aukcjach bo są za tanie. Trzeba dzwonić kupić używkę. Jeżeli to nie pomoże to zaczynają się problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Dnia 26.10.2017 o 12:57, tojara_pl napisał: jednak możliwe jest żeby w ogóle na tym bezpieczniku nie było napięcia? Napięcie pojawia się po włączeniu zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Cytat A czy kupiony czujnik musi być dokładnie pod moją wersję samochodu? Tzn musi być od Megane z silnikiem 1.6 16v w wersji kombi? Pytam, bo czujnik który kupiłem, był od Megane II Ale nie wiem z jakiej wersji. Raczej nie, choć w Reno to pewnie nawet fabryka nie wie tego na 100%. U mnie zadziałał czujnik z meganki III phl, choć mam II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojara_pl Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany. Okazało się, że spalony był bezpiecznik 7.5A w komorze silnika. Edytowane 3 Listopada 2017 przez tojara_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi