Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z zamkiem bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od wczoraj mam problem z zamkiem bagażnika - przez ostatni tydzień autem nie było jeżdżone, miało też zdemontowane wszystkie wewnętrzne plastiki z klapy i bagażnika - montaż kamery cofania. Wczoraj poskładałem wszystkie plastiki(nie ruszałem żadnych wtyczek ani nic), zamknąłem bagażnik i odpaliłem samochód - w momencie odpalenia zwolniony został zamek bagażnika, po przestawieniu samochodu, zamknięciu/otwarciu auta z karty wszystko było ok. Dzisiaj przed odpaleniem auta bagażnik normalnie się otworzył, jednak po odpaleniu nie było już możliwe jego otwarcie. Przy kolejnej próbie otwarcia wszystko ok, jednak podczas zamykania zamek od razu odbijał 2-3 razy zanim właściwie się zamknął. W czym może tkwić problem? uszkodzony zamek? źle spasowane plastiki które coś blokują uniemożliwiają prawidłowe działanie?

zamek i dolny zaczep nie ruszane, przed zdemontowaniem plastików jak i wtedy gdy bagażnik i klapa był ich pozbawiony wszystko się prawidłowo zamykało - może być że zamek od tak sam z siebie się uszkodził? auto stało otwarte tydzień pod dachem nie ruszane i nie jeżdżone. 

Miałem podobnie w MI gdy bez wyraźnej przyczyny bagażnik przestał się otwierać lub nie chciał się zamknąć. Musiałem wyregulować zaczep, o którym pisał @jabrze i wszystko wróciło do normy.

• 1 miesiąc temu...

Nadal walczę z problemem^^ 
Ostatnio myślałem że wyjdę z siebie.. Po otwarciu samochodu z karty po około 1sek otworzył się bagażnik - podszedłem więc go domknąć po czym udałem się do fotela kierowcy nie zdążyłem jeszcze dobrze usiąść i zamknąć drzwi gdy bagażnik otworzył się ponownie(wykonałem około 5-6 takich "spacerów" od fotela do bagażnika zanim problem ustał; zauważyłem, że czas po jakim bagażnik ponownie się otwierał był prawie identyczny). Po dojechaniu do miejsca docelowego - wysiadam z samochodu i po chwili znów otwiera się bagażnik... Podszedłem ponownie aby go zamknąć jednak tym razem było słychać kilkanaście "przeskakiwań" zamka.
Następnego dnia nie zaobserwowałem samoczynnych otwarć, jednak niemożliwe było otwarcie bagażnika przeze mnie - przycisk otwarcia nie reagował na nic(kilkunastokrotne zamykanie i otwieranie auta z karty nic nie pomogło).