and007 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Proszę o informację jak się wyciąga półoś lewą (po stronie kierowcy) w megance 1.5dci? Czy trzeba rozbierać skrzynię żeby ją wyciągnąć? Przy skrzyni nie ma żadnych śrub przy półosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Po prostu ciągniesz i wychodzi. Jest na "wcisk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and007 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Jak próbuje wyciągnąć to wysuwa się ze 3mm i dalej nie wychodzi, zatrzymuje się z wyraźnym stuknięciem jakby było jakoś wewnątrz zabezpieczone. Czy to się wyciąga razem z uszczelniaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Na końcu półosi jest pierścień zabezpieczający. Należy mocno pociągnąć by pierścień się ugiął i półoś wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and007 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Tak się zawzięli, Tak się nadęli, Ze nagle rzepkę Trrrach!! - wyciągnęli! Dziękuję za podpowiedzi, lepiej dwa razy zapytać niż raz coś urwać. Jeśli ktoś będzie wyciągał półoś to niech wcześniej przygotuje coś na wyciekający olej. Później będę szukał gdzie i ile go uzupełnić. Ciekawostka że po 11 latach i 322 tys. km olej ze skrzyni leci żółty i przejrzysty jak z butelki. Teraz mam pytanie o półoś na zamianę, czy oprócz liczby zębów po wewnętrznej i zewnętrznej stronie (u mnie wew 26/ zew 23) trzeba jeszcze na coś zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Zazwyczaj ilość zębów wystarczy ale jak masz na wierzchu to zmierz też średnicę i długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and007 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Kupiłem używaną półoś podając liczbę zębów. Wymieniłem uszczelniacz i półoś. Dolałem olej do skrzyni. Wszystko udało się złożyć i jeździ. Dziękuje za pomocne informacje. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi