Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z KZFR - Prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

witam

na wstępie powiem że przejrzałem większość postów na forum i google dot KZFR i nie wiem co robić.

Zakupiłem we wrześniu megane 1,6 16v z 2004 r. Po zakupie zauważyłem taki oto objaw: podczas jazdy na równych obrotach np 1800 lub innych ale nie wyższych niż 2000 silnik zaczynał pracować jak "diesel" ale po dodaniu gazu od razu cichł. Jako że ostatnia wymiana rozrządu była 50 tkm wcześniej więc auto pojechało do znajomego mechnika i wymianę rozrządu oraz KZFR, gdyż po przeczytaniu tu wielu wątków doszedłem do wniosku ze to ono powoduje te odgłosy. Mechanik po rozebraniu rozrządu nie stwierdził żadnych oznak zużycia KZFR ale mimo to wymieniliśmy je na nowe oryginalne - koszt ok 500 zł, Po wymianie stukanie ustało .... do teraz. Od wymiany minęło jakies 2-3 tys kilometrów. Czy to możliwe ze koło już daje o sobie znać ? Mechanik rozkłada ręce. Może ktoś miał podobnie albo jakieś sugestie Proszę o pomoc bo już brak sił.

Można rozebrać (odgiąć zabezpieczenia), wymyć środek i tłok, sprawdzić sprężynę, ewentualnie ją wymienić, lub równomiernie, odpowiednio rozciagnac.

Po operacji należy odpowiednio zabezpieczyć, żeby sobie nienarozrabiac w silniku.

W nowym elektrozaworze przy wstrząsaniu reka nie słychać ruchu tłoka.

Przy uderzeniu główka w twardą powierzchnię słychać charakterystyczny stuk.

Edytowane przez jabrze

Więcej dowiesz się np tutaj: link (zresztą cały temat jest interesujący). Np. tutaj jest jak m.in. można wstępnie sprawdzić zawór: link. Ja po prostu wyciągnąłem zawór z silnika, dziurę po nim zatkałem szmatą (pryska olej - ale nie mocno) i podłączyłem wtyczkę do wyciągniętego zaworu. Syn odpalił samochód i przygazowywał, niestety tłoczek zaworu ani drgnął. Założyłem inny zawór i tamten się poruszał. Oczywiście nikt nie da 100% pewności, że tą metodą sprawdzisz zawór na 100% - nie da się np. sprawdzić jego charakterystyki działania - ale sprawdzisz czy po prostu działa.

dziekuje Wam bardzo za te porady. Zaraz po swietach sie za to biore. Mam nadz ze to bedzie strzal w 10,i juz ustana te objawy eh. Zdrowych i Spokojnych Swiat :-)

lapka2.gif

REGULAMIN

pkt 5.6 literki PL - mireczek01

Koledzy wlasnie wyjalem z mechanikiem ten zawor i podczas ruszania reka cos w srodku sie tlucze - czyli zawor do wymiany tak ? 

Edit.

Zakupilem zamiennik zaworu z all.... i wymienilem. Wszelkie objawy ustapily jak reka odjal. Zobaczymy jak dlugo bedzie spokoj bo to nie oryginal ale cena 3 krotnie nizsza :-) . Dziekuje wszystkim za pomoc i nakierowanie

Edytowane przez tomasz_konstanty

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!