rafirafi Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Witam ! Zamarzła mi klapka wlewu paliwa ! Zamarzła mi klapka wlewu paliwa, po kilkunastu minutach ,została otwarta,- nic na siłę tylko teraz jak ją zamykam odstaje ok 8mm .Aby się zamkła muszę ja delikatnie przytrzymać i zamykać samochód, ale i tak dalej odstaje tylko że teraz ok 4mm , Pytanie! - czy ktoś ma albo miał podobny problem?,czy to samo wróci do normy po tych mrozach Dzięki z góry za odpowiedzi ! Edytowane 1 Marca 2018 przez rafirafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Chwalisz się tym, czy prosisz o jakąś radę? Jaką? Jak się dostać do mechanizmu, czy jak go odmrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafirafi Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Proszę o radę lub pomoc ! jak to naprawić ? Ewentualnie - odmrozić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 A podczas tego otwierania nie wyłamał się czasem ten plastikowy zatrzask, w którym blokuje się ta klapka? U mnie też mocno odstaje bo zatrzaski są wyłamane, z tym, że ja tak auto kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Tak jak napisał @droopy może ułamał się uchwyt i teraz będzie problem. Może być też tak, że woda dostała się do wnęki wysuwanego nawiasu klapki (zawias klapki wysuwa się z takiej zabudowanej wnęki). Jeżeli tam jest woda/śmieci to może blokować dociśnięcie klapki. Możesz wziąć suszarkę do włosów i posuszyć wszystko. Jeżeli chcesz "suszyć" to najlepiej od strony wnęki koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Mam podobny problem, w zasadzie miałem,przymarzła mi klapka, lecz bez większej trudności otworzyłem ją, zamknąć już był problem, lecz jakoś się udało. Klapka teraz też odstaje jakieś 5 mm. Z tym, że w moim przypadku stało się tak jeszcze jak w dzień była temperatura plusowa. Od tej pory tak odstaje, ogólnie mówiąc klapka od paliwa ma być na równo ? wchodzić na jakiś zatrzask ? Jest jakaś możliwość zdemontowania całego mechanizmu klapki ? Jak do tego dojść? Edytowane 1 Marca 2018 przez MechanikAmator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Klapka ma taką sprężynującą blaszkę, zaznaczyłem zielonym kółkiem na fotografii. Ta blaszka przy zamykaniu wchodzi pomiędzy dwie plastikowe wypustki (czerwone kółko), zazębia się tam i utrzymuje klapkę na miejscu. U mnie nie ma tych plastikowych wypustek właśnie, są wyłamane i dlatego klapka sobie odstaje od karoserii. Widziałem kiedyś na jakimś forum, jak ktoś zamontował sobie malutki magnesik na klapce i metalową blaszkę na śrubce, która jest nad tym czerwonym kółkiem ze zdjęcia, jako zamiennik ułamanych wypustek. Na ile to skuteczne? Nie wiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 1 godzinę temu, MechanikAmator napisał: Jest jakaś możliwość zdemontowania całego mechanizmu klapki ? Jak do tego dojść? Tak, wyjmujesz klapkę wraz z całą obudową schowaną pod błotnikiem. W dziale pliki znajdziesz w instrukcji serwisowej jak się zdejmuje całą obudowę. Lub poczytaj. Jest tam też o magnesikach i nie tylko, niestety niektóre zdjęcia wygasły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafirafi Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Dzięki wielkie za odpowiedzi ! Tak ułamał się uchwyt ! 1. Tak górny - przy zamykaniu wchodzi pomiędzy dwie plastikowe wypustki (czerwone kółko) 2. Możliwe że jest oblodzone przy zawiasie Jak tylko mrozy odpuszczą i dalej tak będzie ! ,to będzie trzeba pomyśleć o magnesach Dam znać za kilka dni ,jak sprawa wygląda. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi