Pawel8686 Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) Witam Od jakiegoś czasu na zimnym silniku z okolicy prawej strony słychać metaliczne dźwięki tak jakby metal ocierał się o metal. Gdy auto nabiera temperatury odgłosy ustają. Dźwięk jest bardzo irytujący,choć podczas jazdy nie zauważyłem jakiś objawów silnik pracuje stabilnie. Byłem u mechanika z tą usterka powiedział że coś z hydraulika i że można tak jeździć wymienił mi inne rzeczy takie jak klocki hamulcowe i drążki stabilizatora a efekt został taki sam. Postaram się wkrótce wstawić filmik może ktoś się spotkał z tym problemem,albo przynajmniej ktoś z Torunia poleci jakiegoś dobrego mechanika. Dziękuję z góry za jakieś rady i odpowiedzi. Nie jestem jakimś znawca mechaniki samochodów więc proszę o wyrazumialosc Dodaje filmik Edytowane 12 Maja 2018 przez Pawel8686 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Odgłos pracy silnika to tak jakby był to silnik wysokoprężny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel8686 Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Podobno te silniki mają taką charakterystykę ale sam metaliczny odgłos już napewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Jeżeli Twój 1.4 TCe ma już nalatane 200k km i nie był robiony rozrząd (łańcuch) to zacząłbym od tego - bo na moje ucho to łańcuch trze o obudowę ale zapytaj jeszcze specjalistę - @witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel8686 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Taka myśl przeszła mi po głowie nawet sugerowałem to mechanikówi ale olał pewnie moja sugestie albo nie chciało mi się robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 A według mnie klepie jak by luz zaworów był za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Zawory - raczej wątpię, przy tym przebiegu raczej bym stawiał na rozrząd, zresztą słychać jak coś trze o obudowę. Co do mechanika - wcale się nie dziwię, że nie chciało mu się tego robić bo roboty z tym trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Tego typu dźwięk to rozciągnięty łańcuch rozrządu, który ociera już o pokrywę głowicy i rozrządu, warto się w z tym szybko uporać i wymienić zarząd, bo opiłki dostają się do oleju i za chwilę może być problem z panewkami i wałkami w głowicy. Jeśli silnik ma 200kkm , a rozrząd nie był robiony to radzę go zrobić. Bo wyminie rozrządu obowiązkowo wymienić olej i filtr oleju, ja bym zrobił nawet płukankę silnika. Żeby opiłki nie pływały po całym silniku z olejem należy przyłożyć silny magnes neodymowy na korek spustowy lub przyczepić go do filtra oleju. Wrzucam fotkę wytarcia pokrywy, przebieg około 230kkm jak pamiętam, łańcuch był od nowości w tym aucie. Edytowane 15 Maja 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel8686 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 A czy zna ktoś jakiegoś dobrego mechanika z Torunia który dobrze wymieniłby rozrząd na łańcuchu i przystepnego cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) 1,4TCe vs.1,5dCi dźwięk pracy silnika. https://youtu.be/2ZNnq3r9Zo4 Edytowane 9 Stycznia 2020 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 w tce tak cykają wtryski, dość głośne są, dźwięk cykania ustaje jak się puści gaz i obroty schodzą na biegu (silnik odcina paliwo i wtryski). Wiem że nic nowego nie napisałem ale ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi