Nediar Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu jestem właścicielem Meganki kombi z 2008r. Z silnikiem 1.9dci 130km w wersji z 4 stopniową skrzynią automatyczną. Dwa pytania. 1.Czy ta skrzynia to jest jakiś nieudany eksperyment? 2. Czy spalanie na poziomie 10l to norma ? Rozwijając temat. W mieście spalanie aktualne skacze nawet do 22l/100km przy predkości ok. 40km/h (automat zmienia bieg przy 54km/h na 3 i na 4 przy 74km/h, tutaj już się biegi kończą), średnie spalanie przy jezdzie po mieście to granice nawet 13l/100km Od prędkości ~140km/h do 190km/h różnica w spalaniu jest może na poziomie 1litra - okolice 12l Opony homologowane pod kombi, ciśnienie w oponach również. Jakieś pomysły? Dodam, że jadąc 80km/h spalanie spada nawet do 4l i do ok. 100km/h jest maksymalnie 6.5l przy stałej prędkości. Przy delikatnym przyspieszaniu niesamowicie to spalanie skacze w górę :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 nie blokuje ci z których kół? Najczęściej tylne koło bo często nie cofają zaciski od ręcznego. W automacie będzie spalał o 2 litry więcej niż na ręcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nediar Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Hamulce, koła zrobione. Nowe opony, hamulce sprawdzone. Najwiekszym problemem jest jazda po mieście gdzie przyspieszając nawet delikatnie aktualne spalanie wpada pod 20l/100 co jest kuriozalną liczbą. EGR zaślepiony, rura mimo, że diesel jest czysta. Myślałem żeby go podkręcić troche i zmapować. Może to troche pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Przed chwilą, Nediar napisał: x Każdy diesel w takie upały dużo pali po mieście, bo w powietrzu mierzonym przez przepływomierz jest mała zawartość czystego tlenu. Samochód jest mułowaty, więc dociskamy gaz, a chwilowe z normalnych 18 dochodzi nawet w okolice 30. Najlepiej palą w granicach 10-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nediar Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 No to troche mnie uspokoiłeś bo przesiadłem się z benzyny i nie zauważyłem, żeby takie skoki były. A co myślisz o podkręceniu go do 150KM 350nm ? Będzie to bedzpieczne dla tej skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Masz automat więc dałbym sobie spokój, żeby nadmiernie nie wzrosły koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 1.9 dCi 120 km z 6 stopniową manualną skrzynią przy braku oszczędzania na mieście potrafi pokazać 8.8 l. Najlepiej jak udało mi się zejść to do 6.4. W przypadku 130 km spalanie wzrośnie, samo z siebie. Do tego automat, Myślę, że to spalanie jest normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi