Motofan46 Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Witam , W Megance II 1,5 DCI podczas jazdy zaświeciły się nagle kontrolki kierunków , hamulca oraz włączyły się wycieraczki .Dziś mocno padało więc przypuszczam , że gdzieś podciekła woda lub wjechałem w kałużę . Zjechałem na bok aby coś zrobić z wycieraczkami bo akurat nie padało i na sucho porysuję mi szybę . I tu niestety nie koniec problemów , silnik nie dał się wyłączyć . Brak reakcji na przycisk START/STOP czy wyjmowanie karty . Postanowiłem odpiąć klemę i nic , dopiero 2bieg i hamulec zatrzymały go . Liczyłem na RESET po odpięciu klemy na jakieś 10 minut ale niestety tym razem silnik nie zapala za to włączają się wycieraczki światła i nie ma możliwości ich wyłączyć . Na wyświetlaczu pojawił się po francusku napis jak sądzę błąd elektroniki ( podobne słowa ). Czy ktoś z was może podpowiedzieć co mogło się stać i jak temu zaradzić . Czy można go odpalić jakoś awaryjnie i dojechać do domu a tam mogę coś dalej poszukać . Kiedyś w Fordzie zalało mi skrzynkę bezpieczników i też zrobiła się dyskoteka i do tego włączył się jeszcze klakson . Jednak wtedy po wysuszeniu wrócił do normy . Skrzynkę rozbierałem suszyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Zostało zalane UPC na wskutek braku odpływu wody po stronie kierowcy. Skrzyneczka ma u góry uszczelkę, która nie spełnia swojej funkcji. Proponował bym scholowanie mając tylko część bezpieczników w instalacji, tak, żeby zostało wspomaganie kierownicy ( po wciśnięciu start na biegu i bez pedałów). Później doładować akumulator, rozłożyć całe UPC, wysuszyć suszarką, lub delikatnie opalarką, wyczyścić połączenia i dopiero poznamy straty, jakie mogły powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Dzięki za odpowiedź . Mam jeszcze obawę o holowanie czy da się wyłączyć blokadę kierownicy skoro nie reagował na przycisk START . O ile wiem to blokadę wyłącza się wciskając START bez pedałów na kilka sekund . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Tego nie potrafię przewidzieć, ale jeśli wszystko prędzej funkcjonowało prawidłowo to blokada powinna się podnieść, a spada dopiero po otwarciu drzwi. Miejmy nadzieję, że trochę wody odparowało i będzie tylko lepiej. Start przytrzymujemy powyżej 5 s. i blokada odpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Problem rozwiązany . zalane miałem podszybie zatkane odpływy. Silnik wycieraczek stał w wodzie .Z podszybia przelewała się woda na na skrzynkę UPC. Nieźle lało tego dnia. Po przetkaniu odpływów i osuszeniu wszystko działa , obyło się bez strat . Podczas robót nasunęły mi się pewne pomysły jak uniknąć problemu w przyszłości . Skrzynkę bezpieczników owinąłem folia spożywczą woda powinna spłynąć po wierzchu . Dostęp do nakrętki na klemie jest fatalny ( to chyba specjalność RENAULT ) ale da się bardzo poprawić stosując długą nakrętkę . Pokazuje na foto , wtedy jest bardzo dobry dostęp kluczem a nawet palcami . Wielkie dzięki za podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Też kiedyś myślałem nad owinięciem folią, ale mam obawy, że pod nią będzie parowanie, co tylko pogorszy sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 30 minut temu, droopy napisał: X Mam w czepku kompielowym i nic się nie dzieje od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Dzięki za info @jabrze, może w takim razie faktycznie też się skuszę na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Zrobiłem to z obawy przed zalaniem, bo córka parkuje pod akacją i w korytkach odpływowych wiecznie są śmieci, które mogą zatamować małe dziurki odpływowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi