thebartz Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam, Mam problem z jedną tarczą hamulcową z tyłu. Na załączonym zdjęciu widać, że jej część nie jest starta. Stąd mam kilka pytań: 1. Czy tarcza nadaje się do wymiany czy jest jakaś szansa naprawy? 2. Domyślam się, że trzeba wymienić obie tarcze z tyłu wraz z nowymi klockami? PS. Czy poleci ktoś warsztat we Wrocławiu, który zajmuje się renowacją (piaskowanie i malowanie) zacisków hamulcowych? Nie mogę już na nie patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1) zacisk do regeneracji w pierwszej kolejnosci (sprawdzic dzialanie tłoczka, wyczyścić tulejki zacisk/jarzmo, wyczyścić miejsca "styku" na jarzmie). 2) wymienić tarcze i klocki Sama wymiana tarcz i klocków nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Tą tarcze masz krzywą, można przetaczać jak grubość jest odpowiednia, ale lepiej daj nowy komplet, oczywiście wszystko przeczyścić jak kolega wyżej napisał,nasmarować prowadnice zacisku, a co do regeneracji zacisku to zależy czy bez problemu odpuszcza - bo jeśli tak i ręczny też działa to nie widzę sensu żeby go rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thebartz Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ręczny raczej odpuszcza, czasami tylko po dłuższym postoju podczas ruszania czuć lekkie puknięcie jakby się zapiekał ale to raczej standard (miałem też tak w poprzednim aucie). Dzięki za rady, zapewne skończy się kupnem nowego kompletu na tył i renowacji zacisków (oraz pomalowania na czarno). BTW. Czy jest duża przebitka zamawiając osprzęt w sklepach typu www.renault-czesci.pl a sklepach stacjonarnych specjalizujących się we francuzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dodam tylko, że przy zakładaniu tarczy koniecznie wyczyścić porządnie piastę z rudej. Wiele osób to olewa, a efektem może być ponowne bicie tarcz i kwiatki z hamulcami jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi