Refild Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Witam, niedawno zakupiłem megane 3 juz druga w moim domu z tym samym silnikiem co przednia 1.4 TCE. Niestety chyba mam problem , generalnie podczas przyspieszania jakby się dławiła ale obroty płynnie wchodzą i auto przyspiesza ale dużo słabiej niż druga meganka która posiadam. W tej drugiej turbo wciska w fotel od 1500obr a w tej nowo zakupionej abym poczuł moc muszę kręcić powyżej 3 tys obr. Zastanawiam się czy czasem ta stara nie ma chip tuningu skoro tak wciska a ta nowa jest seryjna chyba ze u mnie w tej nowej tkwi gdzieś problem i nie ładuje od niskich obrotów. Postanowiłem napisać post na forum być może których użytkownik miał podobny problem i go rozwiązał , auto nie szarpie nie przerywa tylko jest strasznie zamulone. Stara biała meganka jest z 2010 roku i ma przejechane ponad 140 tys , a nowo zakupiona ma 50 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 2 godziny temu, Refild napisał: generalnie podczas przyspieszania jakby się dławiła, ale obroty płynnie wchodzą i auto przyspiesza, ale dużo słabiej niż druga meganka którą posiadam. Zalecam; - kontrola filtra powietrza lub wymiana, - przeczyszczenie przepustnicy oraz wymiana oringów, - przeczyszczenie głowicy czujnika ciśnienia doładowania oraz zapewnienie szczelności jego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Mi na zamulenie pomogła trasa na urlop A1 nad morze Jak wracałem to auto odżyło jak cholera. Miałem podobnie ale u mnie do 2200-2500 nic się nie działo a od tych obrotów był nagły kop. Po odmuleniu przed 2000 obr już ładnie teraz idzie i to równo ciągnie bez tego nagłego kopa. Prawdopodobnie wastegate był przypieczony czy cuś. Nie wiem co było przyczyną ale odmuliło i narazie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 6 minut temu, onomatopeja napisał: Nie wiem co było przyczyną ale odmuliło i na razie jest ok. Z pewnością miałeś dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach i katalizator miałeś przytkany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 albo katalizator jeden kit, a autem głównie po mieście jeżdżę i to zazwyczaj po 5 km do pracy w jedną stronę i 2 km po bułki z rana xDDD Najważniejsze że już smiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi