silentthunter Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Witam mam problem z kontrolką a właściwie zgodnie z instrukcją Lampką kontrolną układu oczyszczania spalin. Rzadko mi się zdarza stać w korku czy w jednym miejscu z włączonym silnikiem ale gdy tak się dzieje po krótkim czasie zaczyna mrugać wspomniana kontrolka, trochę mnie to martwiło ale nie zwracałem na to większej uwagi bo nie niosło to za sobą żadnych konsekwencji, po ruszeniu szybko przestawała mrugać. Ale ostatnio gdy ok. 10 minut spędziłem korku i z niego wyjechałem przejechałem może z 50 metrów i wystąpiła nagła utrata mocy, silnik wpadł w dziwne wibracje, wciśniecie gazu praktycznie nic nie dawało, spalanie pokazało 22l/100, w międzyczasie wyłączył się lpg. Po zjechaniu na pobocze wyłączyłem silnik i po chwili włączyłem, po problemie nie było śladu. Martwię się że to zapowiedź jakiejś poważnej usterki, może ktoś spotkał się z czymś takim? Megane III 2008r. 1.6 16v 110 KM + LPG Edytowane 21 Stycznia 2019 przez silentthunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, silentthunter napisał: gdy ok. 10 minut spędziłem korku i z niego wyjechałem, przejechałem może z 50 metrów i wystąpiła nagła utrata mocy, silnik wpadł w dziwne wibracje, wciśniecie gazu praktycznie nic nie dawało, spalanie pokazało 22 l/100, w międzyczasie wyłączył się lpg. Zakręć gaz na butli i obserwuj. Chcąc mieć pewną informację, należy podłączyć pod clipa ; Może być ; - kiepskie paliwo, - przymulony katalizator ( zbyt duża ilość jazd po mieście i na krótkich dystansach ), - błąd cewki, - błąd sondy lambda, - KZFR, - czujniki położenia ; - wału, - wałka rozrządu, Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 To w 1.6 jest w ogóle taka opcja ? Kurdę zrobiłem autem w rok 30tyś i nigdy nie wywaliła mi błędu ani w czasie jazdy, ani na postoju odpukać oczywiście. Od czego to zależy któraś sonda pada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silentthunter Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Przez 5 lat bez większych problemów zrobiłem na nim 65 tys. ale na wszystko może przyjść czas. Dostane się na komputer to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silentthunter Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Kolega podłączył mnie ale ma chyba stary system, wyszło 6 błędów na silniku ale wszystkie nn, tak więc czeka mnie mechanik albo serwis. 01361220 0303FD28 0304FD28 0300FD28 0313FD68 03006675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silentthunter Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) Na "lepszy" komputer czy do mechanika ostatecznie nie trafiłem ale zagadka i tak się wyjaśniła, był to najprawdopodobniej przytkany katalizator ponieważ jeżdżę prawie wyłącznie w mieście, za poradą kolegi przejechałem dwa razy z pracy (ok. 10km) na obrotach 4-5 tys. i od tamtego czasu nic, zaliczyłem już nawet dwa korki i żadnej kontrolki. Pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2019 przez silentthunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 20 godzin temu, silentthunter napisał: był to najprawdopodobniej przytkany katalizator, ponieważ jeżdżę prawie wyłącznie w mieście, za poradą kolegi przejechałem dwa razy z pracy (ok. 10 km) na obrotach 4-5 tys. i od tamtego czasu nic, Jeżeli taki charakter jazd jest wyłącznie, to raczej czekają Cię częstsze jazdy z obrotami silnika 4 do 5 tys. Korzystnie będzie jeżeli co jakiś czas wyskoczysz na autostradę i przegonisz auto na dystansie ok.100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi