Lelupi Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Piszesz, że słyszysz, aż do zatrzymania, a nie jest to dźwięk pochodzący ze skrzyni biegów? Auto od dawna eksploatujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 49 minut temu, Lelupi napisał: Nie papuguj. Kiedyś wyczytałem, że to typowy dzwięk właśnie skrzyni ale nie było go od początku, pojawił się w połowie tamtego roku czyli po 10 tysiącach km od zakupu tzn. przy przebiegu 65-68 tysiecy (przebieg potwierdzony w aso). Myślałem, że może to odgłos któregoś łożyska jednak one raczej „głucho” szumią... REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 14 godzin temu, Dawid2017 napisał: spowodowane wadliwym elektrozaworem kzfr ? Nie ma związku ponieważ zawór jest sterowany tylko przy przyśpieszaniu i jazdy z dużą prędkością. Przy równomiernej jeździe i przy hamowaniu zawór nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) Panowie, wczoraj wymieniłem 4 świece i dwie cewki na beru, dzisiaj-jutro wymienie kolejne dwie cewki żeby już był komplet. Jednak podczas prac zobaczyłem, że świece wyglądają CHYBA bardzo źle.... oraz w jednym z gniazd jest syf ... oceńce sami... dzisiaj zrobimy test jazdy po nocy bo wyedy bywa najgorzej :/ sama pokrywa pod kolektorem w której są cewki jest mega brudna a niechce jej czyścić ze zdjętymi cewkami żeby nie powlatywało wszystko do środka.... doradźcie proszę jak to wyczyścić... dodatkowo pomysłałem, że może ten syf dostaje się z drobi bo wiadomo, jak Megane III jest „uszczelniona”, jedyne co jest to dolna pokrywa pod silnikiem i zderzakiem ale szczelina w masce robi swoje... dlatego kupiłem grubą uszczelkę którą przykleiłem na całą krawędź maski. Edytowane 8 Marca 2019 przez Dawid2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) Tak z ciekawości, przebieg podany w profilu jest aktualnym przebiegiem. Auta nie widziałem, więc to tylko "rozmowa przy piwku". Myślę, że wyrzucasz pieniądze na cewki. Akurat w Meganie 3 nie ma z nimi problemów. Oczyść gniazda cewek, czysto w jak aptece. Poszukaj miejsca przecieku oleju. Sprawdź, dobierz, wymień świece. Edytowane 8 Marca 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Potwierdzony w aso ... aktualnie 80 z hakiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 2 godziny temu, Dawid2017 napisał: świece wyglądają CHYBA bardzo źle.... oraz w jednym z gniazd jest syf ... Czy to gniazdo to nr 4, pierwsze od strony rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 To od akumulatora 2 cewka czyli 3 od rozrzadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Chodziło mnie o to, czy czasem elektrozawór KZFR nie popuszcza oleju. Już 5 dni temu piałem o; Dnia 3.03.2019 o 20:08, Andrzej-2010 napisał: Świece i cewki muszą być suche i czyste, bez żadnych uszkodzeń, pęknięć izolacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Troche oleju widze w jego gniezdzie (na około zaworu), dzisiaj go zdemontuję i sprawdze co i jak. a co do cewek to pozbyłem się dwóch w niezbyt dobrym stanie oryginałow ELDOR na rzecz BERU i dziś rano gdy jechałem autem nie czułem „przytrzymania, żabki itp” zobaczymy co będzie jutro rano czy to pomogło jednorazowo tylko czy „na dobre”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turfel Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 U mnie od nowości siedzą Beru i też chwile po odpaleniu mam takiego zamuła. Ale po 300-400 metrach już jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Mogę powiedzieć po kolejnym dniu, że jest lepiej ALEE coś po ruszeniu jeszcze przez nawet i pierwszy kilometr „trzyma” albo czasami po odpaleniu obroty wzrastają nawet do 1500-1600 rpm .... czy jest ktoś z Krakowa najlepiej okolic Nowej Huty z clip’em i pomógłby rzetelnie sprawdzić o co kaman, może map sensor szaleje... chciałbym zobaczyć jakie parametry pokazują czujniki itp :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid2017 Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Wyczyściłem solenoid czyli elektrozawór zmiennych faz rozrządu) i spalanie mi wzrosło prawie dwa razy ! przy rozpędzaniu się momentami pod 20 litrów na setke ... czy to może oznaczać, że jest on do wymiany ? Dodam, że ciàgnie ładnie równo w całym zakresie obrotów ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 55 minut temu, Dawid2017 napisał: się momentami pod 20 litrów na setke Przy przyśpieszaniu nawet do 24 l, ale na trasie dróg krajowych na poziomie poniżej 6 l, czyli spalanie powinno się się zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi