Piwniczne Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Hej, jakiś czas temu odpiąłem EGR co znacząco poprawiło zachowanie mojej Megi. Niestety, co 3 odpalenia wraca Check Engine (kasuje go clipem). Jest jakiś sposób by na stałe skasować ten błąd? Megane 2 1.9 DCI GT 2003. 120KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Błąd nie będzie wracał jeżeli; - egr będzie sprawny tak pod względem mechanicznym jak elektrycznym, - egr zostanie dokładnie wyczyszczony, - następnie zaślepiony, - wtyczka musi być załączona, Przy wymianie/czyszczeniu egr-u, korzystnie jest ; - zdjąć kolektor dolotowy aby mieć lepszy dostęp, - dodatkowo można wyczyścić kolektor z nagaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 (edytowane) ale mi chodzi o wykasowanie błedu bez naprawy EGR. On nie jest sprawny mechanicznie, nie chce go wymieniać na nowy tylko go wykluczyć. Edytowane 10 Marca 2019 przez Piwniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Nadmiernie zużyty/przepalony egr, może narobić bigosu w silniku, Koniecznie należy egr zaślepić i wyłączyć w sterowniku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 dzięki za odpowiedź, EGR wyczyściłem, więc rozumiem, że nie jest już nadmiernie przepalony. Dodatkowo odłączyłem go, więc obecnie przepuszcza on spaliy tak jakby był zamknięty- zaślepiony (jeżeli dobrze to rozumiem). Pozostaje jedna kwetsia: jak wyłączyć go w sterowniku silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Musisz namierzyć kogoś kto się tym zajmuje, sam nie jesteś w stanie wyłączyć EGR. Ja płaciłem za taką usługę coś około 300zł, ale spokój na lata. Dodatkowo jak pisał kolega Andrzej-2010 warto zdjąć kolektor ssący i wyczyścić, podejrzewam że zdążyły się osadzić duże ilości nagaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 1 godzinę temu, Piwniczne napisał: EGR wyczyściłem, więc rozumiem, że nie jest już nadmiernie przepalony. Egr wyczyszczony to wcale nie oznacza, że nie jest już nadmiernie przepalony/zużyty. Przepalony - tzn. że mogą się w nim pojawić ; - dziurki, otwory, wżery, - pewne części egr-u mogą zostać upalone, ukruszone, - twarde grudy oleju spieczone, przyklejone, które mogą z łatwością dostać się do silnika, turbiny, przepływomierza. Dlatego najkorzystniej jest egr zaślepić a wykasowanie egr ze sterownika zlecić kumatemu elektronikowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Dzięki Andrzej, skontaktowałem się z warsztatem i umawiam się na zaślepianie + kasowanie błedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 W el-cars Kaczory Ci to zrobią w normalnych pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi