Krzysiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Witam, mam problem, otóż nie otwiera mi tylnych drzwi od kierowcy, najpierw padł czujnik na 99% bo nie otwierało po włożeniu dłoni za klamkę. W następnych dniach, co jakiś czas, raz działało raz nie, otworzenie po podciągnięciu klamki, aktualnie nie działa już 2gi dzień w ogóle ani za pomocą podciągnięcia klamki, ani za pomocą włożenia dłoni, dodam, że wszystkie inne drzwi działają bez zarzutu, dzieje się to tylko w tych konkretnych. Co może być przyczyną ?? chciałbym to naprawić, nie ukrywam, dużo korzystam z tych drzwi i jest to naprawdę dla mnie wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Bardzo prawdopodobnym jest konieczna wymiana czujnika optyki. Tam jest jedno otwieranie jak i drugie. Żeby się upewnić że nie jest to uszkodzona antena należy kartę przyłożyć do klamki w działających drzwiach i pociągnąć za niedziałające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 W drzwiach naprzeciw nie działa czujnik od roku, jednak po podciągnięciu klamki drzwi się odryglowują (dlatego to nie stanowi dla mnie problemu), jesteś pewny, że tak to działa ? że wymiana czujnika wyeliminuję jednocześnie otwieranie za pomocą włożenia dłoni za klamkę bez podciągania, jak i podciągania za klamkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 31 minut temu, Krzysiuu napisał: jednak po podciągnięciu klamki drzwi się odryglowują Tzn, że działa antena HF. 32 minuty temu, Krzysiuu napisał: jesteś pewny, że tak to działa ? że wymiana czujnika wyeliminuję jednocześnie otwieranie za pomocą włożenia dłoni za klamkę bez podciągania Jeśli działa antena, jest lusterko w klamce i czyste filtry z soczewkami w płacie drzwi pod klamką. Przerwanie strumienia niewidzialnej wiązki świetlnej, której włączenie pobudzone jest sygnałem anteny - jest w obwodzie optyki równolegle do mikrowłącznika wciskanego przez pociągnięcie klamki. Całość znajduje się w zespole czujnika (po za anteną zamontowaną w rękojeści klamki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Czyli rozumując na chłopski rozum Twoją wypowiedź, muszę wymienić czujnik i jeżeli będzie sprawny i anteny działają to ma się naprawić przynajmniej podciągnięcie klamki, a jeżeli lusterko w klamce jest w porządku to i poprzez włożenie dłoni :)? dobrze myślę ? Antena HF jest jedna na wszystkie drzwi ? bo na tych naprzeciw się odryglowują a na tych po przeciwnej stronie działających już nie, więc wszystko zależy od czujnika podczerwieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Krzysiuu napisał: dobrze myślę ? Tak 3 minuty temu, Krzysiuu napisał: Antena HF jest jedna na wszystkie drzwi ? Każde drzwi i bagażnik mają swoją, taką samą antenę. Analizę HF robimy w UCH clipem. Błędy złego działania po wymianie czujnika musimy wykasować. Niekiedy udaje się to po 20 minutowym odłączeniu zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Dzięki, zamówie czujnik za jakiś czas, jakby nie pomogło będę się odzywał, jak pomoże to też ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Anteny do otwierania są 2 po jednej w rękojeści klamki przednich drzwi kierowcy i pasażera a trzecia w zależności od wersji nadwozia w blendzie klapy w kombi albo pod zderzakiem w 3 i 5D są też trzy anteny rozruchowe wewnatrz auta nad radiem, za fotelami kierowcy i pasażera w podłokietniki a trzecia na lini kanapy i oparcia. Jeżeli nie działa otwieranie jak pociagniesz dwa razy za klamkę to do wymiany czujnik optyczny (pełni dwie funkcje otwieranie optyczne i mechaniczne pociągnie) jeżeli otwiera to sprawdź czy jest tzw lusterko czasem odpadają są przyklejane, wyjmij zaslepke optyczna i wyczyść tam wszystko mimo uszczelki dostaje się tam kurz i to może być przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi